Cropped landscape
Belföld
Megjelentek a Kőrösi Csoma Sándor- és a Petőfi Sándor-program pályázati felhívásai
2019-03-0412:19
Ismét lehet pályázni a diaszpóra magyarságát támogató Kőrösi Csoma Sándor- és a szórványmagyarságot segítő Petőfi Sándor-program ösztöndíjaira - közölte a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten. A kérelmeket legkésőbb március 25-ig kell feladni, azoknak április 2-ig kell beérkezniük.
Potápi Árpád János elmondta: a magyar nemzet identitásának megerősítésében mindkét program kiemelt helyet foglal el, és jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy az egész világon új lendületet kapott a magyar közösségi élet. Értékelése szerint közvetve a programoknak is köszönhető, hogy a kettős állampolgárságot nagyon sokan vették fel világszerte.
   
A nemzetpolitikai államtitkár kiemelte, a kritériumok a két program esetében nem változtak: magyar állampolgárságú, büntetlen előéletű, 20. életévüket betöltött pályázók jelentkezését várják. Külhoni magyarok is pályázhatnak.
   
A kérelmekről április 30-ig döntenek, május 6-ig értesítik a jelentkezőket.
   
Új elemként konkrét tudás megszerzését lehetővé tévő felkészítést is szerveznek, ennek részleteiről a nemzeti regiszteren lehet tájékozódni - ismertette Potápi Árpád János.
   
A Petőfi Sándor-programot 75 ösztöndíjas számára 10 országban hirdetik meg, 9 hónapra szól, és idén szeptemberben indul.
   
A Kőrösi Csoma Sándor-programnak 29 célországa van, érinti Európát, Ázsiát, Észak- és Dél-Amerikát, Dél-Afrikát, Ausztráliát és Új-Zélandot. 150 ösztöndíjas utazhat ki, az északi féltekére szeptembertől 9 hónapra, a déli féltekére júniustól 6 hónapra.
   
Az államtitkár reményének adott hangot, hogy idén is túljelentkezéssel kell számolni.
   
Potápi Árpád János az MTI kérdésére elmondta: most is hirdetnek egyházi ösztöndíjakat, maximum 30 kiutazóval számolnak. Jelezte: elsősorban nem papokra, lelkészekre számítanak, és az ösztöndíjasoknak speciális képzést biztosítanak.
   
A két programra mintegy egymilliárd forint áll rendelkezésre, ez azonban nyitott keret - jelezte a nemzetpolitikai államtitkár.
   
A pályázati kiírások elérhetők a www.nemzetiregiszter.hu, a www.korosiprogram.hu és a www.petofiprogram.hu oldalon. 
MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ