Cropped landscape
Belföld
Troll: Nagyon ciki fake news söpört végig balliberális oldalakon
2019-03-0121:52
Képzelt riport jelent meg a tavaly a Minőségért újságírás-díjban részesült Abcúg nevű portálon. Állítólagos jobboldali újságírókat kérdeztek arról, nem szégyellik-e magukat azért, mert propagandisták, ráadásul ez nagyon ciki. Az ECHO TV Troll című műsorában Pindroch Tamás, a Figyelő főmunkatársa, Kacsoh Dániel, a Magyar Hírlap lapszerkesztője és Boros Bánk Levente, a Médianéző ügyvezetője biztosra vette, hogy az egész „leleplező” írás a fantázia szüleménye és valójában rendkívül szánalmas az Abcúg izzadságszagú riportja, amit ráadásul habozás nélkül átvett a teljes balliberális média. 
A baloldal és sajtója évek óta azt hangoztatja, hogy a konzervatív oldalon nem újságírók, nem riporterek, hanem hogy „gépek dolgoznak, amik kapnak egy programot, amit meg kell írniuk”. Pindroch Tamás felhívta a figyelmet arra, a cikk úgy ér véget, hogy a végén a kormánypárti újságírókat majd úgyis elszámoltatja valaki, ami felér egy bolsevik típusú fenyegetéssel. 

Ott tartunk, hogy az a norma, ha valaki liberális, aki pedig azon kívül van az vagy fasiszta, vagy populista, vagy szégyenkeznie kell 
– tette hozzá. 

Kacsoh Dániel szerint ők megtehetik, hogy felvállalják, ők ellenzékiek, úgy érzik konkrétan tüntethetnek, uszíthatnak az Orbán-kormány ellen, ugyanakkor, ha valakinek az az értékválasztása, hogy a polgári oldalon ír újságot, azt azonnal elítélik. A lapszerkesztő szerint egyszerűen nincs mit megmagyarázni. 

Boros Bánk Levente, a Médianéző ügyvezetője szerint, ha eljátszunk azzal a gondolattal, hogy valós személyek nyilatkoztak az Abcúgnak, akkor azoknak semmi keresnivalója a polgári oldalon. 

Aki leül ezekkel, annak nem kötelező felvennie a fizetést, nem kötelező itt dolgozni. Ha cikinek érzik, nem érzik jó magukat, akkor menjenek máshova. Ha a pénzünk jó, de a közeg nem, olyan nincs 
– szögezte le Boros Bánk Levente. 
A Médianéző ügyvezetője szerint a Spiegel-botrány óta egyetlenegy liberális újságíróknak sem kell elhinni azt, amikor arra hivatkozik, hogy „meg nem nevezett forrás”. 

Kacsoh Dániel megjegyezte, a képzelt riportot a 444-től kezdve a HVG-n át mindenki óriási hírértéknek tartotta és sorra vette át, mintha megtörtént volna a nagy leleplezés. 

Na, szerintük ez a szakma, ezt kellene nekünk eltanulni 
– tette hozzá. 

Pindroch Tamás szerint pontosan erről szól a fake news, hogy legyártanak valamit és az végigpörög mindenhol, mintha egy objektív dologról lenne szó. 

Teljes adás: 
ECHO TV – A nemzet hangja – Troll

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ