Cropped landscape
Belföld
Migránsok felé nyithat a Fidesz-ellenes tábor
2019-02-2606:07
Az európai parlamenti választások után minden megváltozhat, amit a Fidesz elleni, az Európai Néppártból érkező támadások is előrevetítenek — véli Szánthó Miklós. Az Alapjogokért Központ igazgatója szerint van esély arra, hogy egyes konzervatív pártok rövid távú politikai érdektől vezérelve az egyre inkább migránsbázisú baloldali és liberális formációk felé nyitnak. Az újsütetű szövetségkeresést zavarja a magyar kormány Brüsszel bevándorlási terveit ismertető plakátkampánya.
A politikai táj európai pártcsaládok általi hagyományos felosztása a végéhez közeledik, és az európai parlamenti választások után általános átrendeződés várható 
– mondta el a Magyar Nemzetnek Szánthó Miklós annak kapcsán, hogy az Euró­pai Néppártban (EPP) egyes pártok részéről megfogalmazódott a Fidesz pártcsaládból való kiszorítása. 
 
Az Alapjogokért Központ igazgatója szerint az EP-kampány idején egyik félnek sem érdeke a kizárás, a probléma azonban a májusi választás után akuttá válhat, ha a Néppárt úgy döntene: a többség megszerzése érdekében nemcsak a szocialistákkal, de a liberálisokkal vagy a zöldekkel is összefogna.

A baloldali, liberális pártok éppen a már szavazójoggal rendelkező migránsok kedvéért hagyják-hagyták el hagyományos bázisaikat, hogy új célcsoportjuknak minél inkább megfelelhessenek 
– utalt arra, hogy milyen szövetségesekben gondolkodnak egyes néppárti körök. 
 
Szánthó Miklós szerint a gond csak az, hogy ezt a „kegyelmi állapotot” a balliberális politikai elit félreértelmezi: most még úgy tűnik, hogy a migránsvoksok felszívhatók a hagyományos pártok által, de nyilvánvaló, hogy ha a bevándorlók aránya egy országban meghalad egy kritikus szintet, vezetőiknek már nem lesz politikai érdeke betagozódni a meglévő pártstruktúrákba. 


Logikus lépés lesz önálló muszlim párt alapítása vagy egy meglévő kispárt elfoglalása, amely – megnövekedett szavazói bázissal a háta mögött – már önálló jogon vehet részt a politikai küzdelmekben, és jelenthet óriási veszélyt mindarra, amit ma még Európának ismerünk.
A magyar kormány Brüsszel migrá­ciós terveiről tájékoztató plakátkampánya nemcsak az európai balliberális pártok körében, az Európai Bizottságban, illetve az EP-ben, hanem az EPP-ben is heves ellenállásra talált. 
 
Svéd konzervatív pártok a Fidesz Néppártból való kizárását kezdeményezték, aminek megszavazásához legalább a pártcsalád hét tagjának szavazatára van szükség legalább öt országból. 
 
Az Alapjogokért Központ közösségi oldalán elérhető blogbejegyzése szerint a Néppárton belüli viszonyokra jellemző, hogy a magyar kormány migrációval kapcsolatos állításait senki sem cáfolta, a Fideszt bírálók egyszerűen beálltak az Európai Bizottság véleménye mögé.

A néppárti Jean-Claude Juncker elnökölte bizottság a plakátkampány érveivel szemben a valóságot próbálja cáfolni. 
A központ bejegyzése pontos dátumokkal, javaslatokkal alátámasztva mutatja be, hogy a bizottság hétpontos migrációs csomagja valójában egy kötelező és automatikus, felső határ nélküli elosztási mechanizmus, amely ráadásul a Frontex átalakításával csorbítaná a tagállamok határvédelmi hatásköreit, valamint bevezetné a humanitáriusnak csúfolt migránsvízumot is.

Magyar Nemzet
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ