Cropped landscape
Belföld
A kormányt kérdezték a képviselők
2019-02-2506:23
A kormány tagjaihoz címzett kérdésekkel és azonnali kérdésekkel ért véget hétfőn az Országgyűlés idei első ülése. 
Fidesz: Európa legdinamikusabban növekvő gazdasága jött létre

Bánki Erik (Fidesz) szerint a sokak által kritizált magyar modell mára bebizonyította, hogy nemcsak életképes, de Európa legdinamikusabban növekvő gazdaágát tudta létrehozni. Az utolsó negyedéves 5 százalékos növekedés a háromszorosa az uniós átlagnak - ismertette -, vagyis "a számok minket igazolnak". Szólt arról is, hogy bár fontos a két nagy hitelminősítő döntése, a piac ezt már jóval korábban eldöntötte, az ország évről évre növelni tudta a tőkevonzó képességét, amelynek beáramlása az elmúlt két évben is csúcsot döntött.
   
Jobbik: A miniszter félreérti az üzenetet

Gyöngyösi Márton (Jobbik) szerint akár örülni is lehetne a felminősítésnek, hiszen azt a befektetők figyelik, de szerinte a miniszter félreérti az üzenetet, amely kizárólag arról szól, hogy a makroadatokkal minden rendben van. Azt mondta: a kormány ugyanazt a neoliberális gazdaságpolitikát folytatja, mint elődei, az itt meghonosodott multik a magyar munkavállalók rovására fejtik ki tevékenységüket. Szerinte az ország már lassan azért küzd, hogy Romániát utolérje a reálbérekben.

KDNP: Mindenben segítjük a gazdaságpolitika folytatását

Nacsa Lőrinc (KDNP) szerint önkritikát kellene gyakorolnia azoknak az ellenzéki képviselőknek és sajtótermékeknek, akik korábban azzal "kampányoltak" külföldön, hogy a magyar gazdaság adatait "kozmetikázzák". Gyöngyösi Márton felszólalására úgy felelt: a képviselő "egy másik filmet néz". Emlékeztetett arra, hogy az Orbán-kormány egy csőd szélén álló gazdaságot vett át az elődjétől, a Gyurcsány-kormány megszorításainak középpontjában pedig a családok álltak, a kiadásokat pedig hitelből finanszírozták. Azt mondta: pártja minden további segítséget megad a kormánynak a gazdaságpolitikája folytatásához.
   
DK: Az emberek béréből spórolták meg a növekedést 

Varju László (DK) szerint a növekedés árát azok az emberek fizették meg, akiknek a bérén megspórolták azt. Rámutatott: mintegy 700 ezer ember van külföldön. Szólt a rabszolgatörvényről, amellyel szerinte betiltották a sztrájkot. A bővülést szerinte az uniós támogatás is segítette. Feltette a kérdést, hogy ha annyi pénz van, miért nem jut elegendő az egészségügyre és az oktatásra?
   
LMP: Kiszolgáltatják a dolgozókat

Keresztes László Lóránt (LMP) rámutatott: a pénzügyminiszter azokra a hitelminősítőkre hivatkozik, akiket néhány éve még gyalázott. A makroszámokkal lehet villogni, de az a "virtuális valóság", a társadalomról nem mond többet - vélekedett. "Az önök gazdaságpolitikája miatt százezrek mentek el az országból" - jelentette ki. Összeszerelő országot csinálnak Magyarországból, kiszolgáltatják a dolgozókat - tette hozzá.

Párbeszéd: Nincsenek tényleges eredmények

Tordai Bence (Párbeszéd) szerint "nagy baj lehet a Fideszben, ha tényleges eredmények nincsenek, és a szokásos átsorolásokat ünnepeljük". Szerinte az eredmény nem a versenyképességről vagy a tőkevonzó képességről szól, hanem az eladósodás minőségéről, arról, hogy "hagynak-e a lopás után elég pénzt a kasszában ahhoz, hogy visszafizessék a felvett hiteleket". Sérelmezte, hogy hét év alatt csupán 14 százalékkal növekedtek a reálbérek.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ