Cropped landscape
Belföld
Jakab Péter nem mond le
2019-02-2320:48
Szombat délelőtt tartotta rendkívüli kongresszusát a Jobbik. A párt frakcióvezető helyettese elmondta: a végsőkig küzdenek a párt életben maradásáért, de a választmány megszavazta egy esetleges felszámolás esetén egy új párt létrehozását. A párt képviselői - rasszista és antiszemita kijelentéseik miatt - az ECHO TV Híradójának kérdésére azt mondták, nem mondanak le parlamenti mandátumukról.
Egy zuglói rendezvényházban tartotta 21-ik rendkívüli kongresszusát a Jobbik szombat délelőtt. Az ülés fő témája a közel 1 milliárd forintos ÁSZ büntetés miatt kialakult helyzet rendezése volt. Az elmúlt hetekben ezen kívül is több botrány robbant ki a Jobbikkal kapcsolatban. Napvilágot látott például, hogy a párt frissen megválasztott frakcióvezető-helyettese korábban többször antiszemita és romákat sértő kijelentéseket tett, valamint egy zsidó nő megverésével hencegő Szávay István helyét a parlamenti frakcióban elfoglaló Bencsik Jánosnak is több rasszista kijelentése volt. Megkérdeztük Jakab Pétert, hogy lemond-e a mandátumáról, de a képviselő szerint erre nincs oka. 

A kongresszust követő sajtótájékoztatón a párt frakcióvezető-helyettese elmondta, a végsőkig harcolnak, hogy ne szűnjön meg a Jobbik. Szilágyi György hangsúlyozta: az országos választmány felhatalmazást adott a párt elnökségének arra, hogy egy esetleges felszámolási eljárás esetén egy új szervezetbe menekíthessék a Jobbikot. 

Szilágyi az ellenzéki pártokkal való együttműködésről azt mondta: ez elengedhetetlen a jelenlegi helyzetben, de az EP-választáson önálló listát állítanak és hosszú távon csak az LMP-vel tudnak komolyabban együttműködni. 

Hollik István szerint, a Jobbikban számos olyan képviselő van, akiknek nincs helyük a parlamentben. A kormányszóvivő hozzátette: a Jobbik politizálásából egyértelműen látszik, hogy nekik semmi sem drága. A hatalomért és a pénzért mindenre képesek. 
ECHO TV - A nemzet hangja - Híradó
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ