Cropped landscape
Belföld
Hollik István: A Magyar Falu program célja, hogy ne jelentsen hátrányt a falusi életmód
2019-02-2207:38
Akár egy ház megvásárlását és felújítását is fedezheti a falusi CSOK, amely azokat ötezer fő alatti településeket érinti, ahol a lakók száma 2003-hoz képest az országos átlagnál nagyobb mértékben csökkent. Hollik István kormányszóvivő az ECHO TV Jó reggelt! című műsorában elmondta: ezekben a falvakban nagyobb arányban csökken a népesség, mint Magyarországon összességében.
Hollik István hozzátette: azokra a településekre koncentrál a falusi CSOK, ahol a falu népességmegtartó ereje jelenleg gyenge.
Azt gondoltuk, hogy ezeken a településeken van szükség célzott támogatásra
- emelte ki. Elmondta: összesen 2600 ötezer fő alatti település van Magyarországon, ebből 2060-at fognak érinteni az intézkedések. Sajnos a mai falvak nagy részében az átlagosnál jobban csökken a lélekszám.
Ezeknél a falvaknál az a célunk, hogy a CSOK-nak az eddigi kedvezményeit ne csak új ház és ingatlan vásárlására lehessen fordítani, hanem használt ingatlan vásárlására, felújítására és bővítésére is
- fogalmazott.

Tóth Kriszta azon kérdésére, bővítésre és felújításra is fel lehet-e venni a maximum 10 milliós összeget a kormányszóvivő kiemelte: ha van lakás- vagy ingatlanvásárlás és emellett felújítás, akkor a 10 millió forintnak a felét lehet a vásárlásra fordítani, a másik felét a felújításra kell felhasználni.
Ez azért van, mert a kormány úgy gondolta, hogy ha a teljes 10 milliós összeget lehetne lakásvásárlásra fordítani, akkor az nagyon megemelné a falvakban az ingatlanárakat. Tehát ugyanaz történne, amit a városiak tapasztalhattak az ingatlanárak esetében.
Hozzátette: a jelenlegi tervek szerint, aki csak felújításra vagy bővítésre használná ezt az összeget, mert már tulajdonában van egy ingatlan, az 5 millió forintot vehet igénybe.

Hollik István kifejtette: a Magyar Falu program célja, hogy ne jelentsen semmilyen hátrányt a falusi életmód a városihoz képest. Itt a lakhatás volt az egyik legfontosabb probléma, a másik pedig az úthálózat minősége. 
A Magyar Falu programban egy jelentős útfejlesztési keret is van, mely azt a célt szolgálja, hogy a falusi utak minőségét javítani tudjuk
- jelentette ki.

Teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Jó reggelt!
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ