Cropped landscape
Belföld
Továbbra is ellenszélben - Magyarország nemzetközi médiaképe című elemzés
2019-02-1916:01
A Médianéző Központ – immár hagyományosan – feldolgozta a legmeghatározóbb 120 nyomtatott és online nemzetközi sajtótermék Magyarországhoz kapcsolódó politikailag releváns megjelenéseit. A kutatás 18 országra, 15 nyelvterületre terjedt ki és a 2018. január 1. és 2018. december 31. közötti közléseket vizsgálta. 
VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ

2018-ban a nemzetközi sajtó lényegesen többet foglalkozott hazánkkal, egy év alatt mintegy 13 százalékkal nőtt az egy sajtótermékre eső megjelenések száma, a legnagyobb érdeklődés értelemszerűen az országgyűlési választásokat övezte. 

A világsajtó Magyarországgal szembeni elfogultsága gyakorlatilag nem változott, a kritikus hangvételű cikkek aránya nagyságrendjében haladja meg a kedvező megjelenésekét (36%-3%). Viszont az írások többsége értéksemlegesnek tekinthető (61%). 

A legnagyobb figyelem Kelet-Közép-Európából irányult az országra, míg az ehhez képest kevesebb megjelenéssel rendelkező nyugati országok felületei jóval ellenségesebben léptek fel Magyarországgal szemben: a regionális médiumokban mindössze 19 százalék a negatív polaritású cikkek aránya, addig a nyugati sajtó 47 százalékban bírálta hazánkat. A legobjektívebben a V4-es országok számoltak be hazánkról (85% semleges megjelenés). 

A 2018-as év nemzetközi sajtómegjelenéseit a kormány témái uralták (Soros, migráció, Ukrajna). A legsemlegesebb beszámolók egy jól körülhatárolható témában, a magyar-ukrán konfliktusban születtek, míg a legtöbb bírálat az általánosításra lehetőséget adó, megfoghatatlan illiberális/populista/autoriter-vádak formájában érte Magyarországot. 

A legtöbbet szereplő politikus 2017-hez hasonlóan ismét Orbán Viktor volt, aki ezúttal több mint háromszor annyi megjelenést generált, mint az utána következő kilenc politikus együttvéve. A köztársasági elnök mellett további hét kormánypárti és két ellenzéki szereplő került fel a top10-es listára. 

2018-ban a nyomtatott Der Standard (osztrák) és az online sme.sk (szlovák) foglalkozott legtöbbet Magyarországgal, a legkritikusabbnak pedig a Financial Times (brit) nyomtatott kiadása és a lemonde.fr (francia) online portál bizonyult. A legobjektívebb írásokkal a Lidové noviny (cseh) lapban találkozhattak az olvasók, az interneten pedig a tanjug.rs (szerb) közölte arányaiban a legtöbb semleges cikket.

A Médianéző Központ 18 ország (Ausztria, Csehország, Egyesült Államok, Franciaország, Horvátország, Izrael, Lengyelország, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Oroszország, Románia, Spanyolország, Svájc, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Ukrajna) 120 nyomtatott és online médiumát szemlézi napi rendszerességgel és készít havi elemzéseket Magyarország nemzetközi médiaképéről. 

Jelen elemzés – az előző évekhez hasonlóan – a teljes 2018-as év nemzetközi megjelenéseinek áttekintését végzi el azt vizsgálva, hogy a különböző sajtótermékek hol, hány alkalommal és milyen kontextusban közöltek híreket Magyarországról.
Többet írt Magyarországról a nemzetközi sajtó

Az egy médiumra eső, Magyarországgal kapcsolatos megjelenések száma 2018-ban elérte a 114 írást, mely 20 százalékkal magasabb, mint 2017-ben, amikor 95 megjelenés jutott egy sajtótermékre. (2018-ban a vizsgált 120 médiumra 13658 Magyarországgal kapcsolatos megjelenés jutott, addig 2017-ben ez a szám, az akkor vizsgált 115 felület esetén 10966 volt)

A világsajtó aktivitása követte a 2018-as év Magyarországhoz kapcsolódó legfontosabb eseményeit, így híraktivitás szempontjából az első kiemelkedő hónap április, amely egyben az országgyűlési választások miatt az egész év legtöbb médiamegjelenését eredményezte (1839 megjelenés). 
TOVÁBBRA IS ELLENSZÉLBEN: VÁLTOZATLAN A NYUGATI SAJTÓ KRITIKUS HOZZÁÁLLÁSA

A 2017-es évvel összehasonlítva nem történt érdemi változás a Magyarországról megjelenő hírek polaritásában. Az ország számára kedvezőnek tekinthető hírek aránya mindössze egy százalékkal nőtt, míg a kedvezőtlennek tekinthető hírek aránya ugyanennyivel csökkent. Megfigyelhető, hogy a megjelent írások döntő többsége továbbra is semlegesnek – értékítéletet nem tartalmazónak – tekinthető, viszont a publikációk bő egyharmada továbbra is negatív polaritású, míg gyakorlatilag továbbra is elenyésző a Magyarország szempontjából pozitív megjelenések száma.

Mind a 18 országot külön vizsgálva, kijelenthető, hogy bár jórészt semleges polaritású írások jelentek meg Magyarországgal kapcsolatban, ám arányait tekintve elsöprő a negatív megjelenések dominanciája a pozitív közlésekkel szemben. 2018-ban öt országban is meghaladta az összes megjelenés felét a hazánkat bíráló cikkek száma: a német (60 százalék), a francia (58), az izraeli (57), az olasz (55), és a svájci (55) sajtó volt 50 százalék feletti arányban kritikus. Beszédes, hogy 2017-ben szintén Németország és Franciaország médiumai vezették ugyanezen listát. 

A pozitív hírek tekintetében a tavalyi évhez hasonlóan kiemelkedik Szerbia – hisz itt a Magyarországot érintő hírek 16 százaléka tekinthető az ország szempontjából kedvezőnek. A legobjektívabb médiakép Csehországban és Szlovákiában alakult ki. A cseh sajtó ezen hozzáállása külön is kiemelendő, hisz a hazánkról szóló hírek 92 százaléka volt értéksemleges 2018-ban.
KRITIKUS NYUGATI SAJTÓ – OBJEKTIVITÁSRA TÖREKVŐ KÖZÉP-EURÓPA

A 2017-es tapasztalat azt mutatta, hogy az egy sajtótermékre eső Magyarországról szóló cikkek átlaga nagyjából azonos volt az országok ezen két csoportja között (108-106), addig 2018-ra a régiós országok már valamivel többet foglalkoztak hazánkkal (120-139). 

A megjelenések színezete azonban érdemben nem változott az előző évhez képest, hiszen a 8 nyugat-európai ország médiumai jóval kritikusabbak voltak 2018-ban, mint a 9 Kelet-Középeurópai országé. Amíg ugyanis Nyugat-Európa 8 országában átlagosan médiumonként évi 53 negatív, 3 pozitív és 64 semleges cikk jelent meg, addig Kelet-Közép-Európa 9 országában 28 negatív, 6 pozitív és 105 semleges. 

Ahogy a megelőző évben, úgy 2018-ban is a nyugat-európai országok sajtótermékei festettek jóval negatívabb képet Magyarországról, mint a Kelet-Közép-európai országok médiumai. A Kelet-Közép-európai régión belül külön vizsgálat alá vetve a Visegrádi Négyek országait megállapítható, hogy ezen országokban alakult ki a leginkább objektív kép hazánkról: a megjelenő hírek 2 százaléka pozitív, 85 százaléka semleges és mindössze 13 százaléka negatív. Mindez azt jelenti, hogy a Visegrádi országokban átlagosan médiumonként évi 22 negatív, 3 pozitív és 141 semleges cikk jelenik meg. 
2018-BAN A KORMÁNY TÉMÁI DOMINÁLTAK

2018 vezető témáit döntően a kormányzati cselekvés befolyásolta, különösen pedig a magyar kormány témái váltották ki a legtöbb nemzetközi reakciót. Ebbe a kategóriába sorolható a migráció kérdése, amely – az országgyűlési választásokat leszámítva – különálló, jól lehatárolható témaként kiemelt figyelmet érdemelt, hasonlóan az Ukrajnával felvállalt konfliktushoz, vagy a Soros György törekvéseiről szóló kérdésekhez. Azonban a Magyarországgal szembeni kritikus hozzáállás mégis abba a nemzetközi trendbe illeszkedik, amelyik a korábbiakban bevett fősodratú politikával (vagy politikákkal) szembe helyezkedő kormányokat nemes egyszerűséggel populistaként és illiberálisként próbálja megbélyegezni.
ORBÁN VIKTOR MEGŐRIZTE VEZETŐ SZEREPÉT

2018-ban a nemzetközi sajtóban legtöbbet szereplő politikusok listáján hat kormánypárti és három ellenzéki politikus, illetve a köztársasági elnök kapott helyet. A TOP10 politikus összesen 6302 alkalommal szerepelt a nemzetközi médiában. A megjelenések 97 százaléka kormánypárti politikusokhoz kötődött, ebből Orbán Viktor szereplése 4976 alkalmat tett ki. A miniszterelnök önmagában több mint háromszor annyi megjelenést generált, mint az őt követő kilenc politikus együttvéve. 
NYOMTATOTT SAJTÓ: NAGYFOKÚ ELLENSZENV

2018-ban a nyomtatott sajtótermékek közölték a Magyarországgal foglalkozó hírek 21 százalékát. A Der Standard közölte a legtöbb írást Magyarországról (317).

Abszolút számban és arányaiban is az Evenimentul Zilei tett közzé a legtöbb, Magyarország szempontjából pozitív hírt. Arányaiban a Financial Times, míg abszolút számban a Der Standard közölte a legtöbb negatív hírt, míg a semleges hírekből arányait tekintve a Lidove noviny közölt a legtöbbet. Az online felületek a nyomtatott sajtónál lényegesen elfogulatlanabbak voltak.

Egy olyan portált találni – a lemonde.fr – ahol a negatív hírek meghaladták az 50 százalékot. A tanjug.rs és a lefigaro.fr közölte mind abszolút számban, mind arányaiban a legtöbb pozitív hírt 2018-ban.


A teljes elemzést letöltheti pdf formátumban:
tovabbra_is_ellenszelben_magyarorszag_nemzetkozi_mediakepe_2018.pdf

Médianéző Központ
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ