Cropped landscape
Belföld
Tegnapi történelem: Kádár János rettegett a változásoktól
2019-02-1905:56
Harminc évvel ezelőtt az MSZMP Központi Bizottsága fontos határozatot fogadott el arról, hogy ezentúl a többpártrendszerű demokráciára való békés átmenet lesz a napirenden. Ennek előzménye, hogy 1988-89-ben a felgyorsuló politikai élet hatására megkezdődött a változás az állampártban. Kádár Jánost 32 év után leváltották a főtitkári tisztségéből, utódja a szintén keményvonalas kommunista Grósz Károly lett. Az MSZMP-n belül azonban megindult a különböző irányzatok közötti harc, ami végül az MSZP megalakulásával zárult le. A Tegnapi történelem vendégei Orosz Tímea politológus és Halmy Kund történész voltak.
Orosz Tímea felidézte: Kádár bukásának bel- és külpolitikai dimenziói is voltak. A külpolitikai a peresztrojka megjelenése, ami sokkal nagyobb szabadságot tett lehetővé a csatlós országok számára. A másik dimenzió pedig az, hogy itthon nyilvánvalóvá váltak a gazdasági válságjelenségek, az ország eladósodása, illetve a rendszer legitimációja is meggyengült. 

A Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum kutatója elmondta, hogy Kádár buktatását Grószék úgy képzelték el, hogy a párt hatalmának megőrzése mentén egy gazdasági reformmal indulna el egy folyamat, ami nem járt volna együtt az egypártrendszer megkérdőjelezésével.
Kádár János nem tudott haladni a rendszerrel, rettegett a változtatásoktól, a többpártrendszer esetleges lehetőségétől is. Kádár feszített helyzetben volt, miközben a fiatalabbak, például Grósz át akarta menteni a helyzetet
- emlékeztetett Halmy Kund történész.

Volt egy Grósz-Berecz rivalizálás, aminek Berecz a vesztese - jelentette ki. Berecz akkor tűnik fel újra, amikor a MSZMP MSZP-vé alakul 89-ben, ő pedig az MSZMP maradék magját irányítja.

Teljes adás:
ECHO TV - A nemzet hangja - Tegnapi történelem
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ