Cropped landscape
Belföld
Pompeo-látogatás után: Jeruzsálembe költözik az izraeli magyar nagykövetség?
2019-02-1320:52
Mike Pompeo amerikai külügyminiszter budapesti látogatása után számos területen szorosabbá válhat az együttműködés Magyarország és az Amerikai Egyesült Államok között. A sokak által történelminek tekintett vizittel kapcsolatosan Gyarmati István kül- és biztonságpolitikai szakértő az ECHO TV V4 - Európa jövője című műsorában felhívta rá a figyelmet, Washington közel-keleti és Izrael-politikájában a legfőbb európai szövetségesei a visegrádi négyek és teljesen logikus lépés lenne, ha a február 18-19-i jeruzsálemi V4-csúcson döntés születne arról, hogy Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország áthelyezi izraeli nagykövetségét Jeruzsálembe.  
Gyarmati István szerint az Obama-adminisztráció nem foglalkozott eleget régiónkkal, elhanyagolta Közép-Európát, így azok országok, amelyek szemben állnak az Egyesült Államokkal – köztük Oroszország – „benyomultak” a térségbe. 

M. Dobos Marianne műsorvezető kérdésére, hogy az USA miként viszonyul a visegrádi négyekhez, Gyarmati István elmondta, az amerikaiak sokáig észre sem vették, hogy létezik a V4, nekik stratégia szempontjából Lengyelország, illetve Románia volt a fontos. 

A visegrádi országok ugyanakkor jelentős tényezővé nőtték ki magukat a térségben, az amerikaiak pedig észrevették, hogy már nem csak Lengyelország és Románia van. Amerikának jelenleg nincsen fontosabb szövetségese Európában a közel-keleti, az izraeli politikával kapcsolatban, mint a visegrádi négyek, akik elmennek Izraelbe és az izraeli miniszterelnök a választási kampány közepén időt szakít arra, hogy találkozzunk velük 
– hívta fel rá a figyelmet a szakértő. 

A visegrádi négyek február 18-án kezdődő izraeli találkozója az első olyan csúcs lesz, amit tagországokon kívül rendeznek meg. A történelminek is tekinthető találkozóval kapcsolatban Gyarmati István megjegyezte, teljesen érthető és normális dolog lenne, ha arról születne döntés, hogy a V4-ek egyszerre helyezik majd át a nagykövetségeiket Jeruzsálembe.  
Az amerikai-magyar gazdasági kapcsolatokról szólva Gyarmati István elmondta, Magyarországnak az áll érdekében, hogy bővüljön a magas szintű technológiai együttműködés. Erre az Egyesült Államoknak is szüksége van, hiszen tévhit az, hogy Amerikának a technológia terén nincs vetélytársa a világban, ugyanis például Kína beelőzte az USA-t a mesterséges intelligencia kapcsán. 

A gazdasági terület szorosan összefügg a védelmi rendszerekkel. M. Dobos Marianne felvetette, úgy tűnik, hazánk is példával szolgálhat az amerikaiaknak egyebek mellett a védekezés, a határvédelem tekintetében. Erre reagálva Gyarmati István kifejtette, több olyan kérdés van, amiben az együttműködés erőteljesebb és konkrétabb lehet, mint eddig. 

A külpolitikai szakértő szerint a Pompeo-látogatás után erősödhet az együttműködés katonailag, stratégiában, gazdaságban, kutatásfejlesztésben és akár kulturális területen is. Hozzátette: 

akik kárörvendően azt mondták, hogy nagyon rossz a magyar-amerikai viszony, azok most el kell, hogy hallgassanak, mert nem így van, eddig sem volt így, de most látványosan bebizonyosodott. 
Teljes beszélgetés: 
ECHO TV – A nemzet hangja - V4 - Európa jövője
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ