Cropped landscape
Belföld
A Momentum hazugságai a kampányelszámolásáról
2019-02-1213:13
Tavaly március 5-én vette nyilvántartásba az Országos Választási Bizottság a Momentum Mozgalom országos listáját, így a budapesti olimpiát megfúró - nem mellékesen Párizst helyzetbe hozó - törpepárt mintegy 500 millió forint közpénzt markolt fel, és - állítása szerint - költött el április 8-ig. A Figyelő összeszedte a A Momentum hazugságait a kampányelszámolásáról.
1. hazugság 
Azt állítják, hogy törvényesen költötték el ezt a pénzt, és el is számoltak a törvényi előírások szerint.

Ez nem igaz! A Momentum már a kampányelszámolását sem tette közzé a törvényben megszabott határidőre a Magyar Közlönyben, így a választópolgárok nem értesülhettek arról, hogy mire költötték el a több mint félmilliárd forintot.

2. hazugság 
A Momentum folyamatosan azt állítja, hogy együttműködtek a kampánypénzek törvényes felhasználását ellenőrző Állami Számvevőszékkel.

Ez sem igaz! A Momentum a hivatalos székhelyén – a Rózsa utca 22. szám alatt – egyszerűen nem vette át az Állami Számvevőszék (ÁSZ) adatbekérésről szóló értesítéseit, így a törvényben megadott határidőre nem szolgáltattak adatokat a számvevőszéki ellenőrzéshez.

3. hazugság 
Miután az ÁSZ október 4-én bejelentette, hogy az adatszolgáltatási kötelezettség megsértése miatt felfüggeszti a Momentum állami támogatását, azt állították, hogy elköltöztek, ezért nem voltak elérhetőek a hivatalos székhelyükön.

Ez szintén nem igaz! A Momentum küldöttgyűlése október 7-én hozott határozatot a párt székhelyének megváltoztatásáról. Nagyon úgy tűnik, hogy az ÁSZ október 4-i bejelentése után kaphattak észbe és találhatták ki a költözésről szóló történetet. Érdekes adalék, hogy október 4-e után már átvették az ÁSZ értesítéseit, illetve a számvevőszéki jelentéstervezetet a Momentum hivatalos székhelyén, a Rózsa utca 22. szám alatt. Tehát akkor mégsem költöztek el. (A hivatalos bírásági nyilvántartásban a mai napig ez a párt hivatalos székhelye.) 
Figyelő
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ