Cropped landscape
Kultúra
Emléktáblát avattak a 100 éve született Bessenyei Ferenc tiszteletére
2019-02-1012:23
Emléktáblát avattak vasárnap a 100 éve született Bessenyei Ferenc tiszteletére a budapesti Kálmán Imre utca 10-ben. 
A ház első emeletén 13 éven át lakott Bessenyei Ferenc, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett kétszeres Kossuth-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész, a Nemzeti Színház és a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja - mondta Fekete Péter kulturális államtitkár a tábla avatásán.
    
A huszadik század második felének magyar színjátszását Bessenyei Ferenc művészi munkája fémjelzi 
- idézte Cenner Mihály színháztörténész szavait az államtitkár.
    
Bessenyei Ferenc 1957-től 1970-ig élt a Kálmán Imre utcában. "Mától aki elmegy e ház előtt, és rápillant a Madarassy István képzőművész tervezte és alkotta emléktáblára, egy pillanatra kihallhatja a falak mögül az épület egykori lakójának szívdobbanásait, hiszen Bessenyei Ferencnek a tehetségénél, isten adta alkatánál, időn is átzengő emlékezetes hangjánál csak a szíve volt nagyobb" - mondta.
    
Egy igazi nagyformátumú színészre emlékezünk, egy igazi óriásra
 - emelte ki Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója. Hozzáfűzte: Bessenyei Ferenc egész életében meghatározó szereplője volt a magyar kulturális életnek.
    
Mint mondta, a színész azt a korszakot képviselte amikor "valóban a teljesítmény hozta a hírnevet, amikor igazi hősök mozogtak a színpadon, nagy érzelmek, nagy lendületek, nagy indulatok". Halála után olyan korszak következett, amely inkább a kicsiről beszélt, a hős lendület helyett az egyéni szorongás, az "apró emberi mivoltunk" került fókuszba. 
    
"Én hiszek a nagy színészben, amilyen Bessenyei Ferenc is volt" - fűzte hozzá.
    
Az igazgató elmondta, hogy a színház a színművészre emlékező táblát a Pesti Magyar Színházzal közösen állította, a MASZK Országos Színészegyesülettel közösen pedig az elkövetkező évben további több mint 10 táblát avatnak. Hangsúlyozta: fontos, hogy a szakma képviselői példát mutassanak, és emlékezzenek a magyar színjátszás legfontosabb alakjaira.
    
Wohlmuth István, a kerület kulturális tanácsnoka kiemelte: Bessenyei nagy művész, hiteles és igaz magyar ember volt. 

Nekünk az a dolgunk, hogy a hozzá hasonló emberek emlékét megőrizzük, és továbbadjuk a következő generációknak 
- fűzte hozzá.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ