Cropped landscape
Belföld
Gulyás Gergely: Timmermans 44 milliós fizetés mellett népszerűsíti a bevándorlást
2019-02-0810:17
Személyre szabott jogalkotás eredménynek nevezte Gulyás Gergely, hogy Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke ma úgy játssza el egy EU-s főtisztviselő szerepét, hogy egyidejűleg a bevándorláspárti szocialista lista vezetője is. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón hozzátette: a bizottsági alelnök szerinte egy "házasságkötésre" érkezik Budapestre, a "magyar posztkommunista baloldal és az antiszemiták közötti" összefogást kívánja hitelesíteni. A tárcavezető a kormány döntéseit ismertetve bejelentette: kiváltják a Corvinus ppp-épületét, továbbá megemelik a sport tao-támogatások összegét. 
A migráció megállításának fontos feltétele, ráadásul morális elvárás is, hogy azon országok támogatása, amelyek közreműködhetnek a migráció okainak felszámolásában, illetve a bevándorlás megállításban, azokat segíteni kell. Ezért 50 milliós nagyságrendű támogatást biztosít a magyar kormány a V4-ekkel együtt Marokkó számára – ismételte meg Gulyás Gergely a csütörtöki pozsonyi V4-es csúcsot követő sajtótájékoztatón elhangzott bejelentést

A kancelláriaminiszter jelezte: ezenkívül több más fontos téma is napirendre került. Az látszik, hogy a jelenlegi Európai Parlament és Európai Bizottság az Európa előtt álló egyébként jelentős problémák megoldásában közreműködni nem tud. Eddig is inkább szaporította ezeket. A legtöbb, amit tehet, hogy kivárja az EP-választásokat és azokat a személyi változásokat az EU-s intézményekben, amelyekre sor kerül a májusi választ követően - magyarázta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. 

A választók demokratikus döntése alapján új Európai Parlament és új Európai Bizottság jön létre, amelynek új elnöke lesz, hasonlóan az Európai Tanácshoz – közölte a tárcavezető. 

Gulyás Gergely a következő időszak legfontosabb feladatának nevezte a 7 éves uniós költségvetés elfogadását. Erről is egyeztettek a V4-országok kormányfői és Angela Merkel német kancellár - tette hozzá. Két irány látszik ezzel kapcsolatban. Az egyik szerint, ha mindenki ugyanannyit fizet be mint korábban, a költségvetés főösszege csökkenni fog, hiszen a britek elhagyják az EU-t. Ebben az esetben mindenki számára elfogadható lesz az, hogy az agrár és kohéziós támogatások olyan arányban csökkenjenek, mint amilyen arányban a britek befizetései hiányozni fognak. Ez 8-15 százalék csökkenést jelent a számítások szerint. 
A másik lehetőség, amelyre Magyarország készen áll, hogy valamennyi tagállam növeli a befizetéseket. Ebben az esetben az elosztható összeg nem lesz kisebb, a korábbi támogatás mértéke fenntartható - jelezte. 
A visegrádi országok egyetértenek abban, hogy az nem elfogadható, hogy nagyobb arányú negatív következményekkel járjon a brit kilépés a tagállamokra nézve, mint amennyivel egyébként jár. Éppen ezért a jelenlegi uniós költségvetéstervezet elfogadhatatlan – húzta alá a miniszter. 

Gulyás Gergely jelezte: a magyar kormány tudtával és a jóváhagyásával írt levelet az Európai Bizottság alelnökének. Személyre szabott jogalkotás eredménynek nevezte azt, hogy Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke 
ma úgy játssza el egy EU-s főtisztviselő szerepét, hogy egyidejűleg a bevándorláspárti szocialista lista vezetője is.
Gulyás Gergely rámutatott arra is: Timmermans mintegy 44 millió forintnak megfelelő javadalmazás mellett tudja a bevándorláspárti listát népszerűsíteni. Ez eddig megengedhetetlen volt az Európai Unióban - mutatott rá. 

Mindezt kettős mércének nevezte, mert, ahogy elmondta, ha valaki a magyar európai parlamenti delegáció titkárságát vezeti és a Fidesz listájának 45. helyén szerepel, fel kell függesztenie munkáját és nem kap fizetést.

Timmermans ugyanakkor a "jogállamiságnak nevezett eljárásokban, amelyek valójában boszorkányüldözések", aktív szerepet vállal. Hozzátette: a bizottsági alelnök szerinte egy "házasságkötésre" érkezik Budapestre, a "magyar posztkommunista baloldal és az antiszemiták közötti" összefogást kívánja hitelesíteni.

A kormány legfontosabb döntéseit – köztük a családvédelmi akcióterv részleteit is - a vasárnapi évértékelőben ismerteti majd Orbán Viktor. Gulyás Gergely ennek kapcsán annyit mondott, a családvédelmi akciótervnek
van előzménye, és ha lesz rá lehetőség, folytatása következik.
Hozzátette: a 2010 óta elért gazdasági teljesítmény teszi lehetővé, hogy a költségvetés a családtámogatások területén egyre nagyobb feladatot vállaljon, és egyre több adórendszerbeli kedvezményt kapjanak azok, akik dolgoznak és gyermeket is nevelnek. A miniszter reményét fejezte ki, hogy az intézkedések tovább javítják a gyermekvállalási kedvet és a demográfiai helyzetet. 

Gulyás Gergely bejelentette: a kormány kiváltja a Corvinus ppp-épületét.

A Miniszterelnökség vezetője azt mondta, ez 24 milliárd forintba kerül. Hozzátette: a kormány összeállítást kért arról, hogy a ppp-konstrukcióban létrejött beruházások milyen kötelezettségeket hárítanak a kabinetre a mai napig. Gulyás Gergely úgy fogalmazott, Magyar Bálint volt oktatási miniszternek ez a módszere rendkívül drága volt, és a minisztersége után egy évtizeddel is
kénytelenek vagyunk az árát megfizetni.
Döntött a kormány sport tao-támogatásokról is. A korábbi kormányhatározatban rögzített 50 milliárdról 125 milliárdra bővítik a támogatási keretet – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. 
ECHO TV - A nemzet hangja
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ