Cropped landscape
Belföld
Szili Katalin: Ami történt, még az én fantáziámat is felülmúlja
2019-02-0707:37
Arra a parlamenti botrányra, ami tavaly decemberben a munka törvénykönyve módosítása kapcsán történt egy házelnök, vagy egy levezető elnök nem tud felkészülni – közölte Szili Katalin, az Országgyűlés egykori elnöke az ECHO TV Jó reggelt című műsorának csütörtöki adásában. A politikus szerint a megbotránkoztató képviselői magatartás nem fér már bele a véleménynyilvánítás szabadságába. 
Szili Katalin tragikusnak tartja, ami történt 2018. december 12-én a parlamenti ülésen, hiszen az ügynek van egy jogszabályi, illetve egy hétköznapi viselkedési kultúra vetülete. 

Ami a jogszabályi vetületet illeti, mindenki próbálja ezt elnök úr (Kövér László – a szerk.) túlzásaiként megfogalmazni, holott egy házelnöknek nemcsak a mostani országgyűlési törvényben, hanem az alaptörvényből fakadóan is feladata, hogy a trágyalás rendjét biztosítsa, biztosítsa a parlament zavartalan működését 

– mutatott rá a volt házelnök. 

A miniszteri biztos közlése szerint országgyűlési törvény rögzíti a házelnök feladata, hogy a parlament tekintélyét megőrizze és megfogalmazza azt is, ami a rendészeti és fegyelmi feladatok ellátását jelenti. 

Hozzátette: 

ha az európai parlamentek hasonló szabályozását figyelembe vesszük, ennél sokkal szigorúbbak is vannak. Az angol parlamentben például az elnök lehetőséget kap arra, hogy akár határozatlan időre kizárja a képviselőt a parlamenti munkából. 

A házbizottság csütörtökön tárgyalja, hogy milyen büntetést kapnak az ellenzéki képviselők a túlóratörvény elfogadásának napján tanúsított botrányos viselkedésük miatt. 
 
Teljes beszélgetés: 
ECHO TV – A nemzet hangja – Jó reggelt!
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ