Cropped landscape
Belföld
Hétfőn Budapestre jön az amerikai külügyminiszter
2019-02-0709:36
Budapestre látogat a jövő héten az amerikai diplomácia vezetője, Mike Pompeo - közölte John Bolton amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadó Twitter-oldalán az Origo tudósítása szerint. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az Origo kérdésére azt mondta, hétfőn lesz a találkozó. 
Az MTI megkeresésére Havasi Bertalan azt közölte: az amerikai külügyminiszter magyarországi látogatásának szervezője a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM), az egyeztetések még folynak, a KKM később közöl további részleteket.

Szijjártó: Magyarország megbízható NATO-szövetséges

Az amerikai külügyminiszter jövő heti látogatása bizonyítja, hogy Magyarország megbízható NATO-szövetséges - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön az MTI-nek. 
 
A politikus azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy John Bolton amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadó Twitter-oldalán bejelentette: Budapestre látogat a jövő héten az amerikai diplomácia vezetője, Mike Pompeo. 

Szijjártó Péter kifejtette: Magyarország és az Egyesült Államok politikai kapcsolatai a republikánus adminisztráció hivatalba lépése óta folyamatosan javulnak. 
    
Mára el lehet mondani, hogy a politikai kapcsolatrendszerünk is lassan eléri a gazdasági és védelmi együttműködés szintjét 

- fogalmazott. 
    
Úgy látja, ennek egyértelmű jele, hogy nyolc év után újra Magyarországra látogat az Egyesült Államok külügyminisztere. 
    
Szijjártó Péter szerint ez azt bizonyítja, hogy Magyarország olyan megbízható NATO-szövetséges, amely elkötelezett támogatója a NATO megerősítésének és az Iszlám Állam terrorszervezet elleni koalíció keretében az Egyesült Államok globális terrorellenes törekvéseinek. 
    
A két ország gazdasági együttműködése soha nem volt olyan jó, mint jelenleg. 1700 amerikai vállalat 105 ezer magyarnak ad munkát, és az amerikai cégek folyamatosan keresik az újabb beruházások lehetőségét Magyarországon - közölte. 
    
Megjegyezte: 

az Egyesült Államok a jövőben nagy szerepet játszhat Közép-Európa energiabeszerzési forrásainak diverzifikálásában is. 
A külügyminiszter hangsúlyozta: a magyar kormány mindig a kölcsönös tiszteletre alapozta külpolitikáját, és "ez a kölcsönös tisztelet a republikánus adminisztráció hivatalba lépése óta jellemzi a magyar-amerikai kétoldalú politikai együttműködést is". 
    
Magyarország soha nem állt be abba az európai mainstream "politikai kórusba", amely Donald Trump elnök hivatalba lépése óta folyamatosan kritizálja a republikánus adminisztráció kül- és belpolitikai intézkedéseit 
- közölte Szijjártó Péter. 
    
A kétoldalú politikai együttműködésnek újabb lendületet adott, hogy mindkét kormány a saját állampolgárai biztonságát tekinti elsődlegesnek, és ezért az illegális migrációval szemben határozottan állást foglal. Ez abból is látszott, hogy az ENSZ globális migrációs csomagjával szemben ez a két ország lépett fel a leghatározottabban és a leghangosabban - tette hozzá. 
    
Közölte: hétfőn 

közös sajtótájékoztatót tart amerikai kollégájával, aki találkozik a honvédelmi miniszterrel, és Orbán Viktor miniszterelnök is fogadja.
MTI

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ