Cropped landscape
Belföld
Az autósok, kerékpárosok, gyalogosok felelősen vegyenek részt a közlekedésben!
2019-02-0708:10
Ha egy mentőautó használja a megkülönböztető jelzéseit, akkor szinte minden közlekedési előírás alól felmentést kap, ugyanakkor a sofőrnek meg kell győződnie arról, hogy ezt az előnyt a többi közlekedő biztosította-e számára – hívta fel rá a figyelmet Lovas Károly Róbert. A közlekedési szakjogász az ECHO TV Jó reggelt című műsorában arról is beszélt, a gyalogosoknak és a kerékpárosoknak is át kellene érezniük, miként vegyenek részt felelősen a közlekedésben. 
A Gyulai Törvényszék, súlyosítva a Békéscsabai Járásbíróságon kiszabott büntetést, három évre felfüggesztve 1 év 8 hónap szabadságvesztésre ítélte azt a sofőrt, aki 2016 novemberében Békéscsabán szirénázó, villogó mentőautóval elgázolt egy biciklist. A 16 éves lány később a kórházban meghalt. Az esetről szólva Lovas Károly Róbert szerint ennél a balesetnél mind a két fél hibázott, ilyenkor pedig a bíró dolga, hogy megítélje, melyik fél, milyen mértékben vétett a rá előírt jogszabályok ellen.

A biciklisek a közlekedés résztvevői, de rájuk nincs előírva semmilyen KRESZ-tudás direkt módon, tehát indirekt módon várjuk el tőlük, hogy valamilyen KRESZ-tudással rendelkezzenek 
– tette hozzá.

Arra a felvetésre, miként lehet elkerülni a hasonló tragédiákat, a legjobb módszer az oktatás, felhívni a figyelmet a kerékpározás közbeni zenehallgatás veszélyeire, hogy mit számít egy sötét ruházat, egy világos ruházat, hogy mit jelent az, hogy egy másodperc alatt egy autó sok 10 métert képes megtenni.

Teljes beszélgetés:
ECHO TV – A nemzet hangja – Jó reggelt!
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ