Cropped landscape
Belföld
Czeglédy kilenc tettestársa már beismerő vallomást tett
2019-02-0617:33
A különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással és más bűncselekményekkel vádolt Czeglédy Csaba kilenc tettestársa már beismerő vallomást tett és büntetési tételéről egyezséget kötött az ügyészséggel. Több évnyi letöltendő börtönbüntetést vállaltak az általuk elkövetett bűncselekményekért, olyan is van a vádlottak közül, aki a bűnszervezetben való részvételt is beismerte – tudta meg védői forrásból a PestiSrácok. Nekik, akik vallottak és egyezséget kötöttek, azaz a huszonegy vádlottból kilencnek, nem kell majd részt vennie a hosszú tárgyalási folyamatban, hanem már az előkészítő tárgyalás után rövid idővel jogerőre emelkedhet a rájuk kirótt büntetés.
Hétfőn emelt vádat Czeglédy Csaba és húsz társa ellen a Csongrád Megyei Főügyészség. A vádiratot benyújtották a bíróságnak. Egy előkészítő tárgyalást követően veheti kezdetét a büntetőper, melyben a szocialista ügyvéd és cége, a Humán Operator Zrt. néhány alkalmazottja és azok a strómanok állnak majd bíróság elé, akik a vád szerint részt vettek a több mint 6 milliárd forintnyi adót elcsaló bűnszervezet építésében és működtetésében. 

Feljelentette az ügyében eljáró ügyészt is

Czeglédy Csaba mind a mai napig tagad, sőt mi több mártírt játszik és mindent elkövet, hogy politikai üldözöttnek állítsa be magát, miközben köztörvényes bűncselekményekkel vádolják. Állítása szerint előzetes fogvatartása is jogtalan volt, amit azért kellett elszenvednie, mert a kormány, vagyis politikai ellenfelei félnek tőle. Még arra is képes volt, hogy az ügyében eljáró, nyomozás során ügyészségi felügyeletet ellátó ügyészt minden eszközzel megpróbálja hiteltelenné tenni, lejáratni és kizáratni az eljárásból. Szanka Ferenc ügyészt feljelentette, majd miután feljelentését elutasították, panaszt nyújtott be a döntés ellen, amit ugyancsak elutasítottak. Legutóbb pótmagánvádat nyújtott be a vádat képviselő ügyésszel szemben a bíróság előtt hivatali visszaélés miatt, annak ellenére, hogy ez a törvény erejénél fogva kizárt.

Czeglédyt egyszer már elítélték adócsalásért 

Arról már elfelejt beszélni, hogy visszaesőként követte el a vád szerinti bűncselekményeket. Iskolaszövetkezetekkel való trükközésért, adócsalásért és okirathamisításért egyszer már jogerősen elítélték. És, hogy mennyire fennállhat esetében a bűnismétlés veszélye, azt jól mutatja, hogy alig húsz évesen, amikor először elítélték, még a jogerős ítéletet sem várta meg, hanem üzleti ügyeit kvázi ott folytatta, ahol előtte a Rébuszban abbahagyta, csak épp iskolaszövetkezetét átnevezve és kissé átszervezve a rendszert. 

6 éven át nyelték le az iskolaszövetkezeteken keresztül az áfát és az szja-t

A vádhatóság szerint kristály tisztán lekövethető és bizonyítható, hogy Czeglédy Csaba 2011-től miként építette fel és irányította azt a céghálót, melyen keresztül, keresztbeszámlázásokkal több mint 3 milliárd forint áfa és közel 3 milliárd forint szja megfizetését kerülték el. A nagy diákmunka bizniszben összesen huszonegyen vettek részt, akik által elkövetett bűncselekményekre folyamatában derült fény az elmúlt másfél évben, így egymás után tartóztatták le őket. 

Czeglédy politikai üldözöttet játszik, a magukra hagyott tettestársak beszélnek 

Sokáig mindenki hallgatott, illetve tagadott. Hozzá kell tenni, akkor még szinte mindenkinek Czeglédy biztosította a jogi képviseletet – erről az egyik vádlott, akkor még gyanúsított beszélt a PestiSrácoknak. Az elmúlt hónapokban többször belengette az ellenzéki sajtó, hogy már nem történik nyomozati munka, egy-két héten belül, sőt, akár napokon belül vádat emelhet az ügyészség. Czeglédy Csaba is örömködve nyilatkozta, hogy enyhítettek a gyanúsításán és ő már legfeljebb csak felbujtó lehet majd…Tévedett. Az elmúlt hetekben több vádlott nyelve is megeredt, akik eddig tagadtak. Talán felismerték, hogy Czeglédy jól otthagyta őket a kulimászban, s miközben ő mosolyogva, vasalt ingben, immár az otthonában, Kálmán Olgának drámázva áldozatot játszik, ők, akik (a vád szerint) az utasításait követték hosszú évekkel fizethetnek majd a bűnszervezetben való szerepvállalásért.

Kilencen ismerték be bűnösségüket, többen Czeglédyre is terhelő vallomást tettek

A Pesti Srácok információi szerint összesen kilencen törték meg a csendet avagy a tagadást és vallottak az elmúlt hetekben. Súlyos bűncselekményeket ismertek be, vallomásukkal tökéletesen alátámasztva a nyomozók és a vádhatóság fejében összeállt képet. Lemondtak arról, hogy Czeglédy Csaba majd megmenti őket és úgy döntöttek, vállalják tetteik következményét, némiképp enyhítve ezzel a rájuk váró büntetést. Úgymond egyezséget kötöttek a vádat képviselő ügyészséggel, konkrét évekre-, személyekre lebontott büntetésekben állapodtak meg, elfogadva több évnyi letöltendő szabadságvesztést. A portál úgy értesült, amellett, hogy saját bűnrészességüket elismerték, vallomásuk más vádlottakra, elsősorban Czeglédy Csabára nézve terhelő. Czeglédy korábban azt nyilatkozta, hogy társai az ügyészség nyomására vallottak ellene, úgy, hogy vallomásuk a vádat erősítse, ezzel szemben a valóság az, hogy az összes egyezséget a vádlottak kezdeményezték és nem az ügyészség. 

Az iskolaszövetkezeti vezetők azt mondják, ők csak a nevüket adták a bulihoz, Czeglédy irányított 

A portál azt is tudni véli, azon vádlottak, akik beismerő vallomást tettek, egybehangzóan állítják, hogy gyakorlatilag csak a nevüket adták az ügyletkehez és mindenben Czeglédy Csaba utasításai szerint jártak el. A munkát ők a Humán Operator Zrt-től kapták, és a multinacionális cégek a diákmunkáért is a Humán Operator Zrt-nek fizettek, ők csak a diákmunkások bérére kapták meg a fedezetet. Ahogy minden papírmunkát, az adóbevallást és az adók megfizetését is a Humán Operator intézte – legalábbis ők úgy tudták, mert a pénzügyekre nem volt rálátásuk, sem ráhatásuk. 

6 év alatt 6 és negyed milliárdot csalt el a bűnszervezet

Az ügyvéd politikust azzal vádolják, hogy olyan diákmunkára irányuló számlázási láncolatot épített fel és működtetett, amelynek célja az adóelkerülés volt. A bűnszervezetet 2011 és 2017 között személyesen illetve néhány esetben közvetítőkön keresztül irányította. A láncolat alsó szintjén iskolaszövetkezetek, középső szintjén ténylegesen gazdasági tevékenységet nem, csak átszámlázást végző gazdasági társaságok, míg a legfelső szintjén Czeglédy munkaerőkölcsönző cége a Humán Operátor Zrt. állt. Az iskolaszövetkezetek az általános forgalmi adót, illetve személyi jövedelemadót vagy be sem vallották, vagy ha bevallási kötelezettségüknek eleget is tettek, meg nem fizették.
 
A hat év alatt összesen 6 milliárd 215 millió 705 ezer forintot csaltak el.

PestiSrácok.hu
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ