Cropped landscape
Belföld
Sajtóklub: Vérlázító gazemberségek vannak a Mal-ügy hátterében
2019-02-0421:53
Borzasztó és olyan gazemberségek történtek a Mal Zrt.-nél, amelyeket az ügyészség nem tudott felderíteni – hangzott el az ECHO TV Sajtóklub című műsorában annak apropóján, hogy a Győri Ítélőtábla nyolc évvel és négy hónappal a vörösiszap-katasztrófa után kimondta tíz ember bűnösségét a tragédiában a per megismételt elsőfokú eljárásában. Huth Gergely, a PestiSrácok főszerkesztője, Bencsik András, a Magyar Demokrata főszerkesztője, Szentesi Zöldi László, a Magyar Demokrata főmunkatársa rámutatott, sokkal enyhébb bűnügyekben is súlyosabb ítéletek születnek, mint amit a vörösiszapper vádlottjai kaptak tíz ember haláláért. Műsorvezető Bayer Zsolt. 
A bíróság B. Zoltánt két év hat hónap, D. Józsefet pedig két év végrehajtandó fogházbüntetésre ítélte. A harmad-, negyed-, ötöd-, hatod-, nyolcad- és tizennegyedrendű vádlott felfüggesztett szabadságvesztést, a hetedrendű pénzbüntetést, a tizenharmadrendű pedig megrovást kapott. Minden vádpont alól felmentett a törvényszék öt vádlottat. Három évvel ezelőtt a veszprémi bíróság még mindenkit felmentett. 

A vörösiszapper az elképesztő és fájdalmas példája annak, hogy „Magyarországon a bírák bírálhatatlanok” és hogy nem igazságszolgáltatás, hanem jogszolgáltatás, vagy jogszerűtlenség-szolgáltatás zajlik
– jelentette ki Bencsik András. Bayer Zsolt szerint a jogszolgáltatással nem magyarázható meg az, hogy valakit ugyanazért először felmentenek, majd három évvel később elítélnek. 

Szentesi Zöldi László nem ért egyet azzal a gyakorlattal, hogy a magyarországi bírák és bírósági döntések bírálhatatlanok legyenek. A publicista felhívta rá a figyelmet, a vörösiszap-katasztrófa után egy nappal volt egy olyan közhangulat, hogy akkora erőt képvisel a Mal Zrt. és a mögötte álló erők, hogy a felelősök meg fogják úszni a börtönt és a veszprémi ítélet fényében egy pillanatra ez be is igazolódott. Hozzátette
bár a két és fél év nevetséges ellentételezés tíz ember haláláért, de bízni kell benne, hogy a másodfok is megalapozott döntést fog hozni. 
A PestiSrácok főszerkesztője a Mal Zrt. hátterére mutatott rá. Huth Gergely szerint nem szabad megfeledkezni arról, hogy 
Mal vezetői és tulajdonosai a rendszerváltás rabló privatizációjának nyertesei, Gyurcsány Ferenc és Apró Piroska bennfentes körinek részesei.  
Huth Gergely elmondta, a Mal Zrt. területén a felújítások nem történtek meg, borzasztó körülmények között kellett a munkásoknak dolgozniuk, ezen kívül hatalmas mennyiségű maró lúg jutott ki a zagytérre. A per során mind a mai napig nem derült ki, hogy a lúg miként került ki a tározókra. Hozzátette: az is bizonyítást nyert, hogy nagy mennyiségű veszélyes hulladékot raktak bele ebbe a térbe. 

A főszerkesztő vérlázítónak nevezte egyrészt azt, hogy ezeket az ügyeket az ügyészség nem tudta feltárni, másrészt pedig azt, hogy 10 ember megöléséért és 30 milliárd forintos károkozásért mindössze két és fél év jár. 

Teljes adás: 
ECHO TV – A nemzet hangja – Sajtóklub
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ