Cropped landscape
Belföld
Farkas Örs: Az ellenzék továbbra is egy asztalnál ül
2019-02-0408:07
Nem tudta feltüzelni a választókat a hétvégéi ellenzéki előválasztás. Hiába interpretálta Karácsony Gergely az eredményeket úgy, hogy az ellenzék legyőzte a Fideszt, a nagyobbik kormánypárt nem vett részt rajta. Az ellenzék továbbra is egy asztalnál ül, egymás között - mondta Farkas Örs az ECHO TV Jó reggelt! című műsorában. A politikai elemző hozzátette: a mostani előválasztás is egy politikai és marketing eszköz lehetett volna az ellenzéknek ahhoz, hogy előkészítse az októberi szavazást, de láthatóan ez sem úgy sikerült, ahogyan tervezték. Benkő Gábor, a Lokál főszerkesztő-helyettese úgy fogalmazott: Horváth Csaba csúfos vereségével nyertek a budapestiek. 
Budapest teljes választókorú lakossága valamivel több 1 millió 400 ezernél. A legutóbbi - 2014-es őszi - önkormányzati választások alkalmával pedig Tarlós Istvánra csaknem 300 ezren szavaztak – emlékeztetett Farkas Örs. Ez a két szám jól érzékelteti, hogy 2,5 százalékos részvétel mellett zajlott a hétvégéi ellenzéki előválasztás. 

Jól mutatja, hogy a budapestiek mennyire nem voltak érdekeltek az ellenzéki előválasztásban, hogy a 2018-as országgyűlési választásokon résztvevő aktív baloldali szavazóbázis mindösszesen öt százaléka voksolt az előválasztáson – mutatott rá Farkas Örs. A politikai elemző szerint ebből az következik, hogy az ellenzék nem tudta teljesen egyértelműen eljuttatni a szavazóinak azt az üzenetet, hogy az előválasztás egy fontos kérdés. 

Az előválasztás második fordulójából – amelyen a Liberálisok főpolgármester-jelöltje Sermer Ádám és az LMP által támogatott Puzsér Róbert mérkőzik meg egymással – győztesen kikerülő lesz majd Karácsony Gergely kihívója. Ezzel kapcsolatban Farkas Örs jelezte: nem törvényszerű, hogy a Horváth Csabára voksoló 6500 ember, részt vesz egy olyan előválasztáson, amelyen a jelöltjük már nem is indul el. 

Nehéz Attila kérdésére, miszerint mi okozhatta a fővárosiak érdektelenségét az előválasztással kapcsolatban, a politikai elemző kifejtette: egyfelől nincs választási hangulat Magyarországon. Nincsen kampányidőszak. Teljesen egyértelműen és nem első alkalommal látunk egy pártok által szervezett „castingot”. Ráadásul a választókat kevésbé izgatja, hogy az ellenzéki pártok különböző vezető szereplői, hogyan juthatnak lehetőséghez, hogy megmérettessék magukat. Szerinte nem sikerült feltüzelni az ellenzéki választókat és nem sikerült olyan alternatívát mutatni nekik, amely egy ilyen eseményen az urnákhoz vinné őket.

Horváth Csaba alacsony eredménye semmilyen változást hoz az MSZP működésében a politikai elemző szerint. Farkas Örs ugyanakkor rávilágított: a Fidesz nem vett részt az előválasztáson, így nem állja meg a helyét Karácsony Gergely kijelentése miszerint az ellenzék győzelmet aratott a Fidesz felett. 
Érdemben semmi nem változott, mert az előválasztás kvázi két koalíciós partner döntése volt és az eredményből látszik, hogy azt a választók nélkül a pártpolitikai vezetők is meghozhatták volna - fogalmazott. 
Amíg a hétvégén a Párbeszéd, az MSZP és a DK az előválasztással foglalkozott és egymás vállát veregetve megállapította, hogy sikerült legyőzni a Fideszt, addig a Jobbik egy évadnyitó találkozót tartott, amelyen részt vett Márki-Zay Péter és az LMP-ből Keresztes Lóránt. Igazság szerint ma már nagyon nehéz megmondani, mi a különbség az ellenzéki pártok között. Közeledve az EP-választáshoz, ugyanazokat a folyamatokat fogjuk végig nézni, mint a 2018 áprilisi választásokat megelőzően - magyarázta az elemző. 
Ez a mostani előválasztás is egy politikai és marketing eszköz lehetett volna az ellenzéknek ahhoz, hogy előkészítse az októberi szavazást, de láthatóan ez sem úgy sikerült, ahogyan tervezték – jegyezte meg Farkas Örs. 
Teljes beszélgetés: 

Horváth Csaba több kár okozott, mint a budapesti szmog 

Így reagált Benkő Gábor, a Lokál főszerkesztő-helyettese a vasárnapi ellenzéki előválasztás eredményeire az ECHO TV Jó reggelt! című műsorában. Hozzátette: az ellenzék bár arról beszél, hogy a demokrácia ünnepe és hatalmas siker volt az előválasztás, ugyanakkor az 1,4 millió választópolgár mintegy 2 százaléka vett részt az ellenzéki castingon – mondta Benkő Gábor. 

Ha valamit nyertek az előválasztás első fordulójával a budapestiek, akkor az az, hogy Horváth Csaba politikai karrierje valószínűleg csúfos bukással véget ért. Horváth Csabát kudarcos politikusnak nevezte a főszerkesztő-helyettes, aki szerint az MSZP fővárosi képviselője elég sok kárt okozott Budapestnek és a pártjának is. Úgy fogalmazott: 
Horváth Csaba több kárt okozott, mint a budapesti szmog.
Teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Jó reggelt!
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ