Cropped landscape
Belföld
Akár évekig elhúzódhat a Ráday utcai gyújtogatók ügye
2019-02-0409:27
Súlyos büntetést kaphatnak a Ráday utcai kollégiumi tűz elkövetői. Ezt mondta Kozma Péter jogász az ECHO TV Jó reggelt! című műsorában. Az ügyvéd hozzátette: ha a bíróságnak végig bizonyítani kell a szándékosságra utaló körülményeket, akkor akár évekig is elhúzódhat az ügy. 
A hatályos Btk. a gyújtogatásnak szándékos és gondatlan változatát ismeri. A Ráday utcai kollégiumi tűz esetében az eljárás fogja majd tisztázni, hogy pontosan melyik történt. 

Az elkövetett bűncselekmény már alapesetben is 2-8 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható. Ugyanakkor mivel a tűznek halálos áldozata is van, minősített esetnek számít a gyújtogatás, így 5-20 évig terjedő börtönbüntetés fenyegeti az elkövetőket. Mindez azonban módosul, mivel fiatalkorúakról van szó. A törvény kimondja, hogy a 16. életévét be nem töltött személy esetén maximum 5 év szabható ki, míg 16-18 év között 10 év a legtöbb, ami adható – fejtette ki a jogász. 

Hozzátette: a joghátrányok nem érnek majd véget a büntetőeljárással. Ugyanis egy közveszély okozó gyújtogató embernek anyagi felelősséget is vállalni kell a tetteiért. Mivel azonban fiatalkorúakról van szó, a károk megtérítése a családokat terheli majd.  

Bár az elkövetők beismerték a gyújtogatást, de ha a bíróságnak végig bizonyítani kell a szándékosságra utaló körülményeket, akkor akár évekig is elhúzódhat az ügy - válaszolt a jogász Nehéz Attila kérdésére.  

Teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Jó reggelt!
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ