Cropped landscape
Belföld
A kormány nem kér a hágai hecckampányból
2019-02-0406:04
Kovács Zoltán államtitkár a bevándorláspárti kampány részének nevezte, a holland Geert Wilders pedig Orbán-ellenességről beszélt a holland parlamenti delegáció törölt budapesti látogatásával kapcsolatban, amelyen a magyarországi jogállamiság helyzetét vizsgálták volna. Tény, hogy a hágai európai ügyekkel foglalkozó bizottságban a Fidesszel szemben kritikus, liberális értékeket képviselő politikusok vannak többségben. 
A hazai sajtóban is nagy visszhangot kapott a holland parlament európai ügyekkel foglalkozó bizottságának Budapestre tervezett látogatása, amelyet szinte az utolsó pillanatban, a magyar fél együttműködési készségének hiányára hivatkozva mondtak le. A hvg.hu Anne Muldert, a kormánypárti Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) politikusát szólaltatta meg, aki szerint a szóban forgó, a jogállamiság ügyében vizsgálódó delegációt a magyar vezetés részéről senki nem akarta fogadni, így lényegében értelmét vesztette a két hét múlva esedékes vizit. Anne Mulder egyébként már tájékozódott a magyarországi demokrácia helyzetéről, bár meglehetősen egyoldalúan, hiszen a liberális politikus szombaton a Twitteren újságolta el, hogy a DK-s Vadai Ágnessel egyeztetett „magyar ügyben”. 
 
A holland hatáskörben szervezett látogatás indokoltságával kapcsolatban Kovács Zoltán a Magyar Időknek elmondta: a holland parlamentnek semmilyen joghatósága nincs a magyar jogszabályokra és a hazai politikai életre nézve. 
Magyarország ellen évek óta nemzetközi hecckampány folyik, amelynek a hágai bevándorláspárti politikai elit a zászlóvivője. Olyan hangnemben beszélnek rólunk, ami eleve ellentmond az uniós szövetségesek közötti partnerségnek. Az említett hecckampányok során pedig előbb hirdetnek ítéletet, és csak később vizsgálódnak. Különösen így van ez a 2015-ös migrációs válság óta
– hangoztatta a nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár, hozzátéve: mindezek fényében a kormány nem csak méltánytalannak és felháborítónak tart bármilyen vizsgálódást, de ki is kéri magának.
Vajon mit szólnának, ha mi küldenénk raportőröket hozzájuk?
tette fel a kérdést Kovács Zoltán
 
Szintén a hágai eljárás elfogultságáról beszélt a lapnak Geert Wilders, a legnagyobb holland ellenzéki párt vezetője. 
Leginkább Judith Sargentinihez tudnám hasonlítani a bizottság legtöbb tagját: Orbán- és Magyarország-ellenesek. Ha engem kérdez, jobb, ha nem foglalkoznak az ilyen kollégákkal
– fogalmazott a bevándorlásellenes Szabadságpárt első embere.
Az uniós ügyekben illetékes, 25 fős hágai testületben számszerűen valóban a Fidesz-kritikusok vannak fölényben: a jobbközép-liberális kormánypártok (és velük együtt a magyar kormányt az Európai Néppártban is gyakran bíráló holland kereszténydemokraták) összesen tizenegy főt delegálnak a bizottságba, míg a baloldali pártok (köztük a Sargentini pártjaként elhíresült Baloldali Zöldek és a Frans Timmermanst a soraiban tudó Munkapárt) további hét politikussal képviseltetik magukat. A bevándorlásellenesek – Wildersék, illetve a Thierry Baudet-féle Fórum a Demokráciáért – pedig összesen négy fővel van jelen. (A többi mandátumot a színes politikai paletta többi részéről érkező, még kisebb pártok töltik ki – a szerk.)
 
Nem csoda tehát, hogy a holland ANP hírügynökség is megjegyezte a lemondott látogatással kapcsolatban: Budapesten és a kelet-európai nagyvárosokban – épp a folyamatos jogállamisági kritikák miatt – ellenségként beszélnek a Sargentinihez és Timmermanshoz hasonló holland politikusokról. Mint írták, Magyarország már régóta méltatlankodik a holland fellépés nyomán.
 
Valójában a két ország kapcsolatait a közelmúltban mindössze egyszer zavarta meg egy diplomáciai jellegű konfliktus: 2017 nyarán Hollandia leköszönő budapesti nagykövete párhuzamot vont a terroristák és a magyar kormány politikája között, mire Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter konzultációra hazarendelte hazánk hágai nagykövetét. A viszony azóta helyreállt: Szijjártó március elején épp holland kollégáját fogadja majd Budapesten. A holland sajtó szerint a találkozón a törölt bizottsági látogatás is szóba kerülhet.

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ