Cropped landscape
Belföld
A devecseriek szerint enyhe ítéletek születtek a vörösiszapperben
2019-02-0420:17
A vörösiszap-katasztrófa óta eltelt nyolc év és négy hónap inkább azt jelezte Devecser lakosai felé, mintha a döntéshozók szándékosan halogatnák az ügy lezárását, az emberek igazságérzete mind a mai napig nem állt helyre – nyilatkozta telefonon az ECHO TV Napi aktuális című műsorának Ferenczi Gábor devecseri polgármester.
A Győri Ítélőtábla a megismételt elsőfokú eljárásban B. Zoltánt két év hat hónap, D. Józsefet pedig két év végrehajtandó fogházbüntetésre ítélte. A harmad-, negyed-, ötöd-, hatod-, nyolcad- és tizennegyedrendű vádlott felfüggesztett szabadságvesztést, a hetedrendű pénzbüntetést, a tizenharmadrendű pedig megrovást kapott. Minden vádpont alól felmentett a törvényszék öt vádlottat 

Ferenczi Gábor közlése szerint Devecser abban reménykedik, hogy a másodfokú ítélet szigorúbb lesz. 
Ez a mostani ítélet aránytalan, méltánytalan és igazságtalan, hiszen tíz ember haláláról, több mint kétszáz sérülésről, több száz ingatlan lakhatatlanná válásáról és felbecsülhetetlen mértékű természeti kárról van szó 
– közölte a településvezető. 

A polgármester kiemelte, a Mal vezetői félrevezették a hatóságokat, szándékosan hamis adatokat adtak meg arról, hogy mekkora mennyiségű maró anyag volt a tározóban. 

Velkovics Vilmos műsorvezető azon felvetésére, hogy a megfelelő emberekkel szemben született-e az ítélet, Ferenczi Gábor kijelentette, az ügy sokkal korábbra nyúlik vissza, hiszen szerinte meg kellene vizsgálni az 1990-es években köttetett privatizációs szerződést és annak a mellékletét, hogy a cégnek vissza kellett volna forgatnia jelentős összegeket természetvédelmi beruházásokra, de ez nem történt meg, így a tulajdonosi körnek abszolút felelőssége van a történtekben. 

Teljes beszélgetés: 
ECHO TV – A nemzet hangja – Napi aktuális 

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ