Cropped landscape
Belföld
Hamis az a képzet, hogy a gyalogos abszolút elsőbbséget élvez a gyalogátkelőhelynél
2019-02-0107:11
Gyalogosgázolás esetén mindegy, hogy ki a hibás, biztos, hogy a gyalogos húzza a rövidebbet – közölte Óberling József, az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztályának vezetője az ECHO TV Jó reggelt! című műsorának pénteki adásában, akit annak apropóján kérdeztünk, hogy az elmúlt hetekben sok figyelmetlenségből eredő gázolás történt, ezek közül több kijelölt gyalogátkelőhelyen. A rendőr ezredes szerint ma Magyarországon sokkal jobb közlekedési kultúrára lenne szükség.
Óberling József közlése szerint a balesetek egyharmad részben a gyalogosok hibájából, kétharmad részben pedig a járművezetők hibájából történik. 
 
A rendőr ezredes felhívta rá a figyelmet, ha az autósok gyalogátkelőhelyet látnak, akkor – különösen a télies útviszonyok között – lassítsanak le, hiszen úgy nagyobb esély van arra, hogy a balesetet elkerüljék. A gyalogosoktól a rendőrség azt várja, hogy mindenképpen nézzenek szét mielőtt lelépnek a járdáról, hiszen az mindegy, hogy elsőbbségi helyzetben vannak, ha az autós mégsem lassít, vagy nem tud lassítani, akkor bekövetkezhet a gázolás. Óberling József hozzátette: a gyalogosok mindenképpen a kijelölt gyalogátkelőhelyet használják, hiszen, ha nem ezt teszik, akkor „mindent elkövetett azért, hogy őt elüssék”. 
 
A statisztikák szerint a téli hónapok a legveszélyesebbek, ilyenkor történik a legtöbb gyalogoselütés a látási és a megváltozott útviszonyok miatt. 
 
A rendőr ezredes kiemelte, 
sokan figyelmetlenek, zenét hallgatnak, vagy éppen telefonoznak, miközben lelépnek a járdáról úgy, hogy abban a hamis biztonságérzetben vannak, hogy az átkelőnél abszolút elsőbbséget élvez, pedig ez még a KRESZ-ben sincs így. 

A gyalogosnak akkor van elsőbbsége, ha azt számára a járművezető megadta – közölte Óberling József. 
 
Teljes beszélgetés: 
ECHO TV – A nemzet hangja – Jó reggelt!
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ