Cropped landscape
Belföld
A Momentum pénzügyeinek tisztasága erősen kétségbe vonható
2019-02-0114:23
A Figyelő birtokába jutott dokumentumok bizonyítják, hogy az állami támogatásokat nem a pártérdek, hanem különböző családi és baráti érdekek mentén költhette el a Momentum. Olyan számlákat is elszámolnának, amelyeken a számla kelte vagy a fizetési határidő jóval a kampányidőszak utánra esett. 
A Momentum Mozgalom zavaros pénzügyeiről közölt ma cikket a Figyelő. A lap azt járta körül, hogy a Momentum 500 millió forint közpénzt is kapott országgyűlési választási kampányára, melyet el is költöttek. A párt a félmilliárd forint felhasználásáról szóló beszámolót megkésve nyújtotta be, ráadásul a számlák időpontjai felvetik a törvényesség kérdését is. A Momentum ugyanis olyan számlákat is elszámolna, amelyeken a számla kelte vagy a fizetési határidő jóval a kampányidőszak utánra esett. Mindennek tetejébe a számlák alapján elképesztő, valószínűtlenül nagynak tűnő mennyiségű plakátot, kampányújságot és szórólapot rendeltek.

A lap szerint a Momentum külföldi támogatásai, illetve ezek törvényessége kapcsán sem teremt világos helyzetet a párt beszámolója. Az Állami Számvevőszék szerint az sem világos, hogy a magyar adófizetők által kiutalt összeget valóban elköltötte-e a párt, továbbá betartották-e azt a szabályt, hogy egy jelöltre legfeljebb ötmillió forintot lehet költeni, s hogy kaphattak-e külföldről adományokat.

A Momentum európai parlamenti listavezetője is érintett a családi számlázásban

Figyelő úgy értesült, hogy Momentum Mozgalom az alelnök, EP-listavezető Cseh Katalin családi vállalkozásától rendelt szolgáltatást a kampányban több száz millió forintért. A Figyelő információi szerint a párt tagjai és néhány tag barátnője a kampány előtt közös céget alapított, amely szintén számlázott a pártnak. A Momentum egyébként nem válaszolt a Figyelő kérdéseire.

Ráadásul a számvevőszék munkatársainak sem adták át az elszámoláshoz szükséges igazoló dokumentumokat. Ezért a pénzügyi ellenőrző szerv októberben felfüggesztette a párt állami támogatását.

Vélhetőleg ennek hatására januárra a szervezet feltöltötte a kampányelszámolását, azonban a bizonyító számlákat, nyugtákat, bizonylatokat, szerződéseket még akkor sem. Nem lehet tudni, hogy mire költötték el a magyar adófizetők pénzét.

Figyelő/Magyar Hírlap
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ