Cropped landscape
Belföld
Eljött a fordulópont az ügyészségek életében
2019-01-3120:35
Február 1-jével az ügyészségi nyomozás eddigi széttagolt rendszere egy egységes struktúrába, a Központi Nyomozó Főügyészséghez és az alárendeltségében működő regionális illetékességű ügyészségekhez kerül. Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője az ECHO TV Napi aktuális című műsorának csütörtöki adásában kiemelte, egy szervezeten belülre koncentrálódik az ügyészségi nyomozás, így az egységes irányítás alatt a szakmaiság is jobban együtt lesz. 
Az új büntetőeljárási törvény alapján megváltoztak a hatásköri szabályok és az igazságszolgáltatás elleni bűncselekmények a nyomozó ügyészségektől átkerültek a rendőrség hatáskörébe – közölte Fazekas Géza. Hozzátette: az új törvény új hatásköröket is hozott a Központi Nyomozó Főügyészséghez, ilyenek például a hivatali korrupciós bűncselekmények. 

Az ügyészség arra jutott, hogy érdemes koncentrálni az erőket, hiszen ott, ahol elfogytak a nyomozások, nyilvánvalóvá vált, hogy máshova kell átcsoportosítani az erőket.
Az ügyészségi nyomozás hatékonyságának növelése érdekében megújítják az ügyészségi szervezetet. Ennek nyomán a járási és nyomozó ügyészségeken az ügyészségi nyomozással kapcsolatos tevékenység január 31-ével megszűnik. Fazekas Géza elmondta, 
a Központi nyomozó Főügyészség most már két szinten működik, lesznek járási szintjei, a kiemelt, súlyosabb ügyek pedig főügyészségi szinten a budapesti központban kerülnek elbírálásra. 
Az MTVA-ügyről
 
A Momentum a múlt héten a Legfőbb Ügyészség épülete előtt felfújta az aszfaltra azokat az ügyeket, amikkel szerintük a hivatalnak foglalkoznia kellene. Szél Bernadett és Hadházy Ákos ma ismét be akart jutni az MTVA épületébe, hogy a listájuk pontjait beolvassák. Velkovics Vilmos azon felvetésére, hogy a képviselőknek hányszor kellene a köztelevízió épületébe vonulniuk, hogy a követelt lépéseik jogosak, törvényesek legyenek, Fazekas Géza felhívta rá a figyelmet, a Központi Nyomozó Főügyészség az MTVA-ügyben egy határozatban elutasította többeknek a feljelentését egyebek között a hivatalos személy elleni erőszakban, másrészről pedig nyomozást rendelt el közérdekű üzem működésének megzavarása kísérlete miatt. Az elutasító határozattal kapcsolatban a sértetteknek panaszjoga van, ezen panaszjogra nyitva álló határidő még nem telt el. 

A Legfőbb Ügyészség akkor lesz abban a helyzetben. hogy ebben a kérdésben állást foglaljon szakmailag, amikor esetleges panasz, vagy panaszok folytán megvizsgálja az ügyet és akkor kialakítja az álláspontját, ha ez megtörténik, ki fogunk lépni a nyilvánosság elé 
– közölte Fazekas Géza. 
 
Teljes beszélgetés: 
ECHO TV – A nemzet hangja – Napi aktuális 
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ