Cropped landscape
Belföld
A brüsszeli politikai nyomásgyakorlás oka és miértjei – komoly vita az ECHO TV-ben
2019-01-3121:01
Komoly vita bontakozott ki az ECHO TV Brüsszel – Európa választ című műsorának csütörtöki adásában Pulai András, a Publicus Intézet stratégiai igazgatója és Deák Dániel politológus között, amikor a magyarországi jogállamiságról kezdeményezett szerdai európai parlamenti ülést értékelték. Deák Dániel és Pulai András is egyetért abban, hogy politikai nyomásgyakorlás történik hazánk ellen, de míg a Figyelő főmunkatársa szerint ennek oka, hogy a brüsszeli elit ellenzi a magyar kormány bevándorláspolitikáját, addig a Publicus Intézet stratégiai igazgatója állítja, az Orbán-kormány illiberális politikájával és demokráciafelfogásával van gondja az Európai Uniónak. 
Az Európai Parlament szerdai plenáris ülésén az uniós értékek esetleges magyarországi megsértéséről vitáztak a képviselők. A brüsszeli vezetés a számonkérhetőséget hangsúlyozta, Judith Sargentini európai parlamenti képviselő, akinek a jelentése alapján eljárást indított a parlament Magyarország ellen, pedig azt mondta, mihamarabb napirendre kell venni az eljárást a tagállamok kormányait tömörítő tanácsban.

Deák Dániel emlékeztetett, csakúgy, mint korábban most is a zöldpárti képviselők kezdeményezték az EP-vitát. A Sargentini-jelentés elfogadásakor is lehetett látni, hogy jogi köntösben ültetett politikai nyomásgyakorlásról van szó annak érdekében, hogy Magyarország megváltoztassa a bevándorláspolitikáját. A Figyelő főmunkatársa kiemelte, érdemben senki sem tudott válaszolni a magyar kormány 131 oldalas dokumentumára, ami cáfolta a Sargentini-jelentésben megfogalmazott hamis vádakat. 
Amikor szakértői szinten zajlott a vita a Sargentini-jelentésről, már nem tudták támadni hazánkat, hiszen a kormány olyan választ adott, ami támadhatatlan 
– közölte a politológus. 
 
Az elhangzottakra reagálva Pulai András közölte, nem a bevándorlásellenességről, vagy annak pártolásáról, hanem a Magyarország uniós csatlakozásakor vállalt közjogi berendezkedésének az indokolatlan megváltoztatásáról, erről szól a Sargentini-jelentés 12 pontjából 11 szól erről. Meglátása szerint vitathatatlan, hogy hazánkban az ügyészség működése diszfunkcionális, hogy brutális támadások érik a civilszervezeteket, illetve, hogy megtorló intézkedések történtek a CEU ellen. 
 
Ennek okán tervezik elindítani a hetes cikkely szerinti eljárást – tette hozzá. Pulai András úgy fogalmazott, a következő uniós ciklusban tektonikai változások történhetnek hiszen egy sor olyan jogszabály lesz, ami az uniós kifizetéseket bizonyos demokratikus normák kifizetéséhez köti. 
 
A stratégiai igazgató szerint ősszel a Sargentini-jelentés vitájában és a szerdai EP-vitában is csak a szélsőjobboldali politikusok védték meg Orbán Viktort. Állítja, az Európai Néppárt is beleszállt a magyar miniszterelnökbe, Deák Dániel ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, szó sincs arról, hogy az EPP betámadta volna a kormányfőt, hanem megosztott volt a Magyarországról szóló vitában. 

A szerdai vitának nagyon kicsi volt a jelentősége, nagyon kevesen voltak, mert senkit nem érdekelt, a szocialisták frakciójából is alig voltak ott 
– jelentette ki Deák Dániel. 

A szakértők megosztottak voltak abban a kérdésben is, hogy mi vezetett idáig, Pulai András határozottan állította, hogy Brüsszel egy ideig tűrt, végül megelégelte azt, hogy a magyar kormány fokozatosan lebontja a jogállamot, és – ahogy fogalmazott – most „lecsapott a vasökle”. Deák Dániel ezzel kapcsolatban emlékeztetett, 2012 óra folynak a viták a kormány és Brüsszel között, s a kötelezettségszegési eljárásoknak mindig az lett a vége, hogy megegyezés történt az unióval, vagy bebizonyosodott, hogy Magyarországnak van igaza. 
 
Teljes adás: 
ECHO TV – A nemzet hangja – Brüsszel – Európa választ
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ