Cover
Belföld
Tóth Erik: Az előválasztási folyamat komoly legitimációs problémákkal küzd
2019-01-3020:35
Ha figyelembe vesszük, hogy valamivel több mint tízezren vettek eddig részt ebben az előválasztási folyamatban, akkor azt lehet mondani, hogy ennek a legitimitása, illetve a társadalmi felhatalmazása rendkívül kicsi lesz - mondta Tóth Erik az ECHO TV Napi aktuális című műsorában. A Nézőpont Intézet elemzője kiemelte: az ellenzéki pártok, különösen az MSZP, a saját szavazói budapesti bázisának a negyedét sem tudta mozgósítani az előválasztás koncepcióján.
Tóth Erik elmondta: bár az ellenzéki pártok gyakran bírálták a kormányt a Nemzeti Konzultáció kitöltési arányával kapcsolatban, a legutóbbi családok támogatásáról szóló kérdőívet nagyjából 1,3 millióan küldték vissza, ez azt jelenti, hogy szavazóképes felnőtt korú lakosságnak több mint 25 százaléka véleményt nyilvánított valamilyen formában az elmúlt években a Nemzeti Konzultációs kérdőívekkel kapcsolatban.

Ehhez képest most azt lehet tapasztalni, hogy Molnár Zsolt a tegnapi nap folyamán a demokrácia ünnepeként próbálta meg beállítani már a mostani tízezer szavazót is 
-  mondta ezzel kapcsolatban.

Hozzátette: ez nagyjából a budapesti választókorú lakosság 1%-át jelenti. Mint mondta: az előválasztási folyamat egyrészt döcög, másrészt pedig rendkívül komoly legitimációs problémákkal küzd.

Tóth Erik kiemelte: a közös jelöltet állító ellenzéki pártoknak nincsenek közös értékeik, közös gyökereik, egyetlen dimenzióban, a hatalomtechnikai dimenzióban tudnak gondolkodni.
A szakértő szerint az ellenzéki pártok között komoly érdek és érték különbségek vannak, ennek pedig nagyobb lehet a taszító hatása mint amit a konyhára hozhat az, hogy egyetlen jelöltet indítanak Tarlós Istvánnal szemben.


Teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ