Cropped landscape
Belföld
Nem szabad visszahívni az idegen előhívójú telefonszámokat!
2019-01-3008:37
Senki ne hívja vissza a távoli országokból kezdeményezett, idegen előhívójú számokat, mert csalás. A módszer lényege, hogy a visszahívások bevételt generálnak a bűnözőknek - hívta fel a figyelmet Egyed Gábor, a Telenor vállalati kommunikációs szakértője az ECHO TV Jó reggelt! című műsorában.  
Szombat reggeltől tapasztalták a híváshullámot. Jellemzően távoli országokból, magasabb díjzónákból csörgettek meg magyar telefonszámokat. Elég komoly rendszer állhat a csalástípus mögött, ugyanis többezer telefonszámról kezdeményeztek hívást – közölte Dénes Tamás kérdésére a Telenor vállalati kommunikációs szakértője. 

Az ilyen típusú csalásnál arra számítanak a csalók, hogy az előfizetők visszahívják a telefonszámot, amiből bevételük keletkezik – mondta. Harmincöt országból indítottak hívásokat. A csalók addig kezdeményeznek hívásokat egy adott országba, amíg érkeznek visszahívások, amíg „termeli a pénzt az ország”. Ha látják, hogy alacsony a visszahívási arány, akkor ráállnak egy másik országra és később visszatérnek – fejtette ki Egyed Gábor. 

Százezres nagyságrendű volt a bejövő hívások száma a hétvégén, de ennél lényegesebben kevesebben voltak azok, akik visszahívták az ismeretlen külföldi számot. Ez egyrészt köszönhető az emberek tudatosságának, illetve a Telenor is elkezdte kitiltani ezeket a telefonszámokat a hálózatból, így azokat lehetetlen volt visszahívni egy ponton túl. 

A nemzetközi hívás díjzónájától függ a kár mértéke. Kártyás előfizetők esetében a legmagasabb percdíj megközelíti a 600 forintot. Egyes esetekben azonban a csalók úgy próbálták tovább növelni a bevételüket, hogy automata fogadással vagy a vonal megszakadását jelző hang bejátszásával megnyújtották a hívást. 

A mobilszolgáltató munkatársa mindenkinek azt javasolja: ne hívja vissza az idegen előhívójú telefonszámokat! 

Teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Jó reggelt!
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ