Cropped landscape
Belföld
Tegnapi történelem: 1988 a változások éve volt az MSZMP számára
2019-01-2905:51
Harminc évvel ezelőtt 1989.január 28-án Pozsgay Imre nemzeti gondolkodású reformkommunista államminiszter a 168 órának nyilatkozva kijelentette, hogy 1956 nem ellenforradalom volt, hanem népfelkelés. Ezzel a közleménnyel nemcsak a nyolcszázhatvanezer párttag hamis hivatástudatát rendítette meg, hanem egy olyan lavinát is elindított, amely az egész Kádár-rendszer politikai alapját, és így a párt hatalmát kérdőjelezte meg. Erről a témáról beszélgettek az ECHO TV Tegnapi történelem című műsorának vendégei: Orosz Tímea politológus, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet kutatója, és Szekér Nóra történész, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának kutatója.
1988 nyarán az MSZMP legfelső vezetése Pozsgay Imre nemzeti gondolkodású reformkommunista politikust megbízta azzal, hogy dolgozza ki az MSZMP új politikai programját. Pozsgay Imre pedig elvállalta egy feltétellel, méghozzá, ha a párt 1945-ig visszamenőleg önvizsgálatot tart. Grósz Károly pártfőtitkár pedig elfogadta ezt a feltételt. 

Orosz Tünde, arra a kérdésre, hogy miért volt szükség új politikai programra 1988 nyarán, azt válaszolta: a változások éve volt 1989 az MSZMP számára, Kádárt lebuktatták a pártelnöki székbe, bizonytalan volt a jövő és az elmúlt időszak átértékelésére volt már ekkor szükség.
Az 1956-os forradalomhoz való viszonya talán a legérzékenyebb pontja volt az MSZMP-nek - vetette fel a műsorvezető.

Szekér Nóra szerint ez egy kényes legitimációs kérdés, alapvetően az egész forradalom egy érzékeny pont, hiszen a rendszert akarták megbuktatni. Ez egy nagyon fájó élmény és félelmet is felidéz a párt számára. Egyrészt az 1956-os forradalom ellenforradalomnak minősítése adta meg azt az alapállást, aminek mentén a párt tovább vitte azt a politikát, amit lényegében 1948-49-től egyeduralkodóként Magyarországon képviselt - magyarázta. 
 
Hozzátette, 1956 nemcsak ellenforradalomként volt meghatározva, hanem ellenforradalmi összeesküvésként, ami azért fontos, mert a résztvevőkkel való leszámolásában is egy sokkal szélesebb lehetőségét teremtett meg. Itt nem politikai eltévelyedésről van szó, hanem az ország külföldi, belföldi ellenségei összefogtak a párt áruló rétegévél és ők közösen végig gondolva meg kívántak buktatni a regnáló rendszert. 
 
A teljes adás:
ECHO TV - A nemzet hangja - Tegnapi történelem
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ