Cover
Belföld
Kónya Imre: A nemzeti összetartozást azok az események erősítik, amikre fel lehet nézni
2019-01-2820:23
Antall József személye alkalmas arra, hogy szimbolikus alakja legyen a rendszerváltozásnak, ugyanis a magyar alkotmányos intézményrendszer kialakulásának középpontjában állt - jelentette ki Kónya Imre, a 30 éve szabadon emlékbizottság tagja az ECHO TV Napi aktuális című műsorában. Az egykori belügyminiszter szerint az emlékév célja aktuálpolitika mentesen a 30 évvel ezelőtti események reális bemutatása.
Megtartotta alakuló ülését a 30 éve szabadon elnevezésű rendezvénysorozat előkészítő bizottsága. 

Az emberek azokat a történelmi eseményeket tudják sajátjukként elfogadni, amely valamely személyhez köthető. A rendszerváltozás meggyőződésem, hogy a magyar történelemnek az az időszaka, amikor az egész világ megbecsüléssel tekintett Magyarországra, a másik ilyen esemény pedig az 1956-os. Az emberek büszkék lehetnek erre, azonban mégsem azok, mert saját életükön keresztül a rengeteg nehézség miatt negatívan élik meg. A nemzeti összetartozás érzését az adja, hogyha vannak olyan események, amikre fel lehet nézni - hangsúlyozta Kónya Imre. 

Az egykori belügyminiszter elmondta, van egy olyan nemzedék, akinek már fogalma sincs, mi történt a rendszerváltás idején. Fontos, hogy olyan programok legyenek, amik a fiatalokhoz is közelebb hozzák az eseményeket. Antall személye objektíven a középpontban állt, hiszen az első szakasznak kiemelkedő alakja volt, a másik szakaszban pedig rendszerváltó miniszterelnök.

Kónya Imre hangsúlyozta, nagyon fontos, hogy a hibákat sem szabad eltitkolni. Ezzel összefüggésben pedig Antall József szavait idézte, aki azt mondta: egyszer majd szólni kell ezekről a dolgokról, hogy minél kevesebb hazugság maradjon az emberek agyában. 
A teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ