Cropped landscape
Belföld
Dr. Hankó Zoltán: Gyógyszertár-ellátottság vonatkozásában a mostaninál jobb helyzet még soha nem volt
2019-01-2808:10
Történelmi távlatokban nézve Magyarország gyógyszerellátását, gyógyszertár-ellátottság vonatkozásában a mostaninál jobb helyzet még nem volt soha – közölte Dr. Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke az ECHO TV Jó reggelt! című műsorában. 
A 24.hu cikkére az elnök úgy reagált: a számok bár precízek, ugyanakkor azt látni kell, hogy azok a települések, amelyeken pillanatnyilag nincsen semmilyen gyógyszertári ellátás, túlnyomótöbbségében 1000 fő alatti települések. Ezen települések gyógyszerellátottságát pedig a környező nagyobb lélekszámú települések gyógyszertárain keresztül lehet megoldani. 

Tóth Kriszta kérdésére reagálva elmondta: a jogszabály értelmében minden olyan településen, ahol 4-4500-nál többen élnek, automatikusan, kötelezően ki kell írni pályázatot gyógyszertár létesítésére. Az elnök tudomása szerint jelenleg nincs ekkora lélekszámú település Magyarországon, ahol ne lenne gyógyszertár. Ugyanakkor, ahol 4000 alatt van a lakosok száma, ott nincs ilyen korlát, vagyis bármikor létesíthető gyógyszertár. 

Az aprófalvas településeken viszonylag nehéz a gyógyszerellátás, de ez nem gyógyszerellátási probléma - mondta az elnök. Ezeken a helyeken komplex vidékfejlesztési program részeként lehet fejleszteni az egészségügyi ellátást - tette hozzá. 

A közforgalmú gyógyszertárak döntően azok, amelyek a 4-4500 főnél nagyobb lélekszámú településeken működnek. Ezek a hét napjain reggeltől estig a lakosság rendelkezésére állnak. A fiókgyógyszertárak a közforgalmú gyógyszertárak kihelyezett egységei az olyan településeken, amelyeken közforgalmú gyógyszertárat nem lehet fenntartani. Ezek általában szűkített nyitvatartással dolgoznak, az orvosi rendeléssel összhangban. A kézi gyógyszertárakat pedig a háziorvosok működtetik - fejtette ki.

Mozgó gyógyszertár indítására 2010 óta lehetőséget biztosít a jogszabály. Ugyanakkor ezeket a környéken lévő közforgalmú gyógyszertárakhoz kapcsolódóan lehet működtetni - magyarázta Hankó Zoltán.

Évente több mint egymilliárd forint vissza nem terítendő támogatást ad az állam a kistelepüléseken lévő gyógyszertáraknak. Az elnök elmondta: a két évvel ezelőtt megemelt összeg tovább növelésére javaslatot nyújtottak be az államtitkárság felé. 

Kevesebb a gyógyszerész, mint amennyire szükség lenne. Ugyanakkor évek óta csaknem százzal többen jelentkeznek gyógyszerészhallgatónak a korábbiakhoz képest. Másfelől pedig 2006-2010 között 450 olyan új gyógyszertár került be a rendszerbe, amelynek - egy része már megszűnt - nem volt biztosított a szakember ellátottsága. 

Mint mondta: egyik napról a másikra nem feloldható a rendszerben lévő feszültség, de a felsőoktatásért valamint az egészségügyért felelős államtitkársággal megkötött megállapodások középtávon segíthetik a feszítő helyzet oldását. 

Teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Jó reggelt!
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ