Cropped landscape
Belföld
A föld alatt reklámozza magyarországi képzéseit az "elüldözött" CEU
2019-01-2806:06
A 2-es metró vonalán hirdeti budapesti képzéseit a CEU, magyar nyelvű plakátokon. – A Kossuth, a Batthyány, valamint a Deák téri állomások mozgólépcsői mentén találhatók a hirdetések, amelyekhez hasonlót több más magyar egyetem is rendszeresen elhelyez – közölte a Magyar Időkkel Enyedi Zsolt, Soros György egyetemének rektorhelyettese.
Hozzátette: hasonló hirdetésekkel korábban nem próbálkozott népszerűsíteni a magyarországi képzéseit a CEU, ez az első ilyen plakátkampányuk, amellyel a következő szemeszterekre toboroznának hallgatókat.

Bár az ellenzéki médiában sokszor hangoztatták, hogy a CEU-t kormányzati döntésekkel „elüldözték”, a fentiek is világosan bizonyítják ennek ellenkezőjét. Ismeretes: a CEU megőrzi magyar egyetemi akkreditációját, mind­össze az amerikai akkreditációjú képzéseit viszik Bécsbe, miután Magyarországon nem jogosultak tengerentúli diplomák kiadására. 
 
Már 1993 óta folyt jogi vita a Soros-egyetem működése körül kialakult átláthatatlan, előjogokkal járó jogi formáról, s a felsőoktatási törvény 2017-es módosítása volt hivatott tiszta helyzetet teremteni a kérdésben. 
 
A jogszabály szerint a hazánkban működő külföldi felsőoktatási intézmények csak akkor adhatnak ki külföldi diplomát, ha a származási országukban is működnek és ott székhellyel rendelkeznek. 
 
Hazánkban jelenleg több tucat külföldi egyetem jogosult külföldi diploma kiadására. A patinás intézmények között található több amerikai egyetem – pél­dául a Boston University School of Law vagy a McDaniel College –, ahogyan olyan neves európai iskolák is képviseltetik magukat,mint az Oxford Broo­kes University.

Magyar Idők
Fotó: Teknős Miklós

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ