Cropped landscape
Belföld
Nem zavarta Karácsonyt a törvénytelen elbocsátás
2019-01-2606:18
Egy dolgozó jogellenes elbocsátása miatt több mint hatmillió forint kártérítést kell fizetnie az egyik zuglói önkormányzati cégnek - számolt be a Magyar Hírlap. Az igazi ok a felperes munkavállaló keresete szerint az volt, hogy a korábbi fideszes polgármester, Papcsák Ferenc embere. Az eset kapcsán a helyi Fidesz írásbeli kérdéssel fordult Karácsony Gergely polgármesterhez a felelősség megállapítása érdekében.
A ma már csődközeli helyzetben lévő Zuglóban négy évvel ezelőtt valóságos tisztogatás kezdődött azt követően, hogy a Fidesz elveszítette többségét a képviselő-testületben, és Papcsák Ferenc fideszes polgármestert a párbeszédes Karácsony Gergely váltotta. 
 
Egy, a jelenlegi polgármesternek és a zuglói önkormányzati képviselőknek címzett – a lap birtokába került – levél szerint a 2015 elején leváltott vezetők végkielégítésére hetvenmillió forintot fizetett ki a Zuglói Városgazdálkodási Közszolgáltató Zrt., az elveszített munkaügyi perek pedig csaknem harmincmillió forinttal terhelték meg az önkormányzati cég büdzséjét. E levél kapcsán Rozgonyi Zoltán fideszes alpolgármester a héten a zuglói képviselő-testület ülésén írásbeli kérdést is intézett Karácsony Gergely polgármesterhez, hogy konkrétan hány főt és milyen összegben érintettek ezek az intézkedések. 

Az alpolgármester kérdései arra is kiterjedtek, miként értékeli a polgármester azt a bírósági ítéletben is megjelent tényt, miszerint egy munkavállalót vagy munkavállalókat politikai szimpátiájuk miatt bocsátottak el. Kíván-e polgármester a kártérítési felelősség megállapítása érdekében bármilyen intézkedést tenni?
– teszi fel a kérdést Rozgonyi Zoltán alpolgármester. 
 
A Kúrián novemberben jogerősen lezárult munkaügyi per adatai alapján pusztán egyetlen jogellenes elbocsátás csaknem tízmillió forintos veszteséget okozott a kerületnek. N. Zoltán a zuglói önkormányzati cég igazgatási és koordinációs igazgatója volt, akit Baracskai Gábor vezérigazgató – Hajdu Flórián MSZP-s alpolgármester sógora – úgy próbált eltávolítani, hogy első lépésben megszüntette a munkakörét. 
 
N. Zoltánt eredetileg belső ellenőrként vették fel, és mivel védett korban volt, elbocsátani csak abban az esetben lehetett volna, ha a munkáltató nem tud számára a képzettségének, végzettségének megfelelő munkakört felajánlani. A belső ellenőr munkakörét már hónapok óta nem töltötték be a vállalatnál, és hogy azt ne is kelljen N. Zoltánnak felajánlani, 2015 januárjában Baracskai Gábor vezérigazgató egy másik személlyel betöltette ezt a posztot – annak ellenére, hogy a munkaügyi vezető felhívta a figyelmét a jogellenességre. Ezt később az első- és másodfokú bíróság, majd az önkormányzat felülvizsgálati kérelmére a Kúria is megállapította. 
 
A kirúgott dolgozó e-mailben 2015. január 20-án maga is tájékoztatta a polgármestert a történtekről, aki erre nem válaszolt, és nem is intézkedett. Karácsonyt nem érdekelték azok a körülmények, amelyekről a Kúria kimondta, hogy az önkormányzati cég vezetője kijátszotta a védett korú munkavállalók felmondására vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket. Az önkormányzatot kártérítésként 6 259 200 forint, valamint pervesztesként több mint másfél millió forint bírósági illeték megfizetésére kötelezték.

Magyar Hírlap
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ