Cropped landscape
Belföld
Dúró Dóra: Semmilyen formában nem támogatjuk a bevándorlást
2019-01-2608:19
Ma már a balliberális tömbhöz kell sorolni a Jobbikot is – mondta a Magyar Időknek adott interjújában Dúró Dóra. A Mi Hazánk elnökhelyettese szerint Sneider Tamás felesége náci karlendítésének legnagyobb tanulsága az, hogy a balliberális ellenzéket ez sem zavarja, és már nem kerülhet elő olyan ügy, ami éket verhetne közéjük: a trágár, destruktív Orbán-gyűlöletük mindent felülír. Ezzel szemben ők konstruktív ellenzéket szeretnének építeni, amely a jó kormányzati intézkedéseket támogatja, a rosszak ellen értelmes módon tiltakozik. A politikus leszögezte, Gyurcsány Ferenccel és szövetségeseivel nem lehet kormányt alakítani, és elmondta azt is, miért nem írta alá az ellenzéki képviselőnők Nagy Blankának írt levelét. A Mi Hazánk politikusa az ECHO TV Napi aktuális című műsorában pár napja azt is mondta: a Jobbik azzal a Gyurcsány Ferenccel akar összefogni, akinek a kormányzása alatt a munkanélküliség növekedett, a családtámogatások pedig csökkentek.
Fél éve lépett ki a Jobbikból, és öt hónapja a Mi Hazánk Mozgalom elnökhelyettese. Miként értékeli az elmúlt időszakot?

Sikeresebb, mint amire számítottam. Azt érzem, hogy nagyon régóta élt az igény az emberekben, hogy legyen egy olyan párt, amely nemzeti ellenzéki alternatívát kínál, semmilyen közösséget nem vállalva a bukott baloldali politikusokkal, főleg Gyurcsány Ferenccel. A Mi Hazánk pedig ilyen párt.
 
Ez elegendő egy párt felépítéséhez?

Az értékrendi alapú, pozitív üzeneteket megfogalmazó pártra nagy igény van, amely nem foglya az úgynevezett politikai korrektségnek sem, hanem őszintén beszél a társadalmi feszültséget jelentő problémákról.

Mekkora taglétszámmal rendelkeznek, és hogy állnak az alapszervezetek létrehozásával?

Azt a kétezer embert, akik még a párt bejegyzése előtt jelezték csatlakozási szándékukat, sikerült megtartani. A felvételi eljárások folyamatban vannak, lassan már ezer tagot regisztráltunk. Alapszervezeteink is sorra alakulnak, hamarosan elérjük a százat.
 
Mely megyékben a legsikeresebbek?

Nagyjából kiegyensúlyozott, ha mégis ki kell emelnem valamelyiket, akkor Csongrád és Veszprém megyét mondanám.
 
Veszprémben egy hete heten léptek ki a Jobbikból. A legtöbb, Jobbikot elhagyó önkormányzati képviselő pedig önökhöz pártol, mára már 150 mandátumot elveszített a Jobbik, köztük kilenc polgármestert. Ez muníció lehet az önkormányzati választásokon?

Hogyne! Velük olyan jelölteket is tudunk indítani, akiknek van tapasztalatuk ezen a téren, ismerik őket helyben, és már bizonyítottak a saját munkájukkal. Vannak egyéni győzteseink is, akik önkormányzati képviselőként jöttek el a Jobbikból.
 
Milyen esélyekkel indulhat majd az őszi önkormányzati választáson egy akkor alig több mint egy éve létező párt?

A szervezettségünk és a kiegyensúlyozottságunk erős, így sok jelöltet tudunk állítani. Segítség, hogy májusban lesz egy európai parlamenti választás, ami országos választás, így kevésbé kell elapróznunk a kampányt. Ez jó főpróba is egyúttal.
 
Lehet már tudni, ki vezeti az EP-listát?

Egyelőre annyit mondhatok, hogy Toroczkai László februárban kezdi országjáró körútját. Én azt tartanám helyesnek, ha ő vezetné a listát, de ez csak a személyes véleményem, nincs még döntés.
 
Az EP-választásra mennyire állnak készen?

Programunkat az évértékelőn mutatja be a pártelnök, ami egyúttal egy kampányindító is, és innentől elsősorban a tagságra támaszkodva megkezdjük a munkát.
 
Mire helyezik a hangsúlyt az EP-választáson?

Nyilván különösen fontos kérdés a bevándorlás, amire mi is nagy hangsúlyt fektetünk. Ebben a kérdésben megfelelő hitelességgel tudunk kiállni, hiszen a határkerítés ötlete Toroczkai Lászlótól származik, ő vetette fel először, és ezt akkor még sokan abszurdnak tartották, még a Jobbik is elvetette a javaslatát, majd a kormány mégis vállalta. Programunkban egyértelművé tesszük, hogy a bevándorlást semmilyen formában nem támogatjuk. Mi szeretnénk sokkal nagyobb hangsúlyt fektetni a kultúránk védelmére, mint a balliberális ellenzéki tömb teszi. De nem szeretnénk tabukérdéseket sem az unió működésével kapcsolatban, vagyis mindazt szeretnénk elővenni, ami Magyarország számára nemzetstratégiai kérdés: készüljön végre valódi mérleg arról, hogy az unióval mit nyert és mit veszített hazánk a csatlakozás óta. Még tisztán sem láthatunk ebben a kérdésben.
 
Egyetért azzal a kormányzati állásponttal, amely szerint májusban a bevándorlásellenes erők és a bevándorláspárti ellenzék között fog eldőlni a választás?

Az egyesült balliberális tömb politikusai valóban bizonyították már, hogy ők nem úgy gondolkodnak a bevándorlásról, mint a Mi Hazánk, és sajnos most már ehhez a tömbhöz kell sorolnunk a Jobbikot is, hiszen stratégiai együttműködésről, közös jelöltállításról beszélnek.
 
A Jobbik most azt mondja, hogy nekik nem éri meg az EP-választáson közösen indulni a többi párttal.

Elég beszédes, hogy mindössze egy technikai érvvel utasítják el a közös EP-listát. Látszik, hogy már nem látnak olyan áthidalhatatlan értékkülönbséget, amelyek korábban megvoltak a balliberális oldal és a Jobbik között.
 
Hegedűs Lórántné a minap azt mondta, még azt is el kell kerülni, hogy Gyurcsány Ferenccel egy képen szerepeljenek, Gyöngyösi Márton másnap meg azt mondta, nemcsak Gyurcsánnyal, de az ördög öreganyjával is össze kell fogni.

A nyílt összefogás a balliberálisokkal újabb lemorzsolódást váltott ki a Jobbiknál. A jászapáti szervezeti elnök tíz év után kilépett, miként a fóti önkormányzati képviselőjük szintén, az apagyi szervezet egyhangúlag feloszlatta magát, ahol szintén távozott az önkormányzati képviselő is.
 
Akkor ez valóban halálos ölelés lehet a Jobbiknak?

Gyurcsány Ferenccel és szövetségeseivel nem lehet kormányt alakítani, és nem is gyarapodna Magyarország az ő kormányzásával.

Most viszont már nemcsak arról van szó, hogy a Jobbik nyit Gyurcsányék felé, hanem arról is, hogy a balliberálisok kiálltak a Jobbik mellett, amikor kiderült, Sneider Tamás pártelnök felesége náci karlendítéssel pózolt.

Ez is mutatja az összefogás tényét. Már nem kerülhet elő olyan ügy, ami éket verhetne közéjük, és a trágár, destruktív Orbán-gyűlöletük mindent felülír. Ezzel szemben mi konstruktív ellenzéket szeretnénk építeni, amely a jó kormányzati intézkedéseket támogatja, a rosszak ellen értelmes módon tiltakozik. Sem a Fidesz urambátyámrendszerét, sem a Gyurcsány Ferenc vezetésével egyesült balliberális tömböt nem fogadjuk el.
 
A baloldal is tiltakozik már hetek óta a kormány ellen.

Mi félpályás útlezárásokkal elértük, hogy egy autógumi-gyártó cég bértárgyalásokba kezdjen, és két városban meg is állapodjon a szakszervezettel. Mi konstruktívak vagyunk, és értelmes ellenállással próbálunk célt érni.
 
Visszatérve a Jobbik-elnök esküvőjén történtekre, pár hete a Mi Hazánk Ifjairól is hasonló képek kerültek elő.

Mi egyértelműen állást foglaltunk ebben az ügyben. Azokat, akik ezen a fényképen szerepeltek, nem vettük fel a tagjaink sorába, miként azt is visszahívtuk tisztségeiből, aki a képet készítette és közzétette.
 
Mit szólnak a Sneider-féle felvételekhez?

A legnagyobb tanulsága mindenképpen az, hogy a balliberális ellenzéket már ez sem zavarja. Ellenségképet kreálnak Orbán Viktorból, miként a Fidesz Soros Györgyből, ami a politika olyan színvonaltalanságához is vezet, mint például a Nagy Blanka-jelenség, amikor egy diáklány kiáll, és trágár szavakkal illeti a köztársasági elnököt és a miniszterelnököt, majd Ba­yer Zsolt ugyanilyen színvonalon reagál erre újságíróként. Mi szeretnénk ebből kilépni, szeretnénk kiemelni a közbeszédet abból a mocsárból, amiben most van, nem pedig lemenni az iszapbirkózás szintjére. 

A Jobbik már nem tud olyat tenni, amely eltántorítaná a balliberális tömböt az összefogástól - így reagált korábban az ECHO TV Napi aktuális című műsorában Sneider Tamás botrányára Dúró Dóra. A Mi Hazánk Mozgalom elnökhelyettese elmondta, bármilyen botrányos felvétel kerül elő a Jobbikról, a DK-tól kezdve az LMP-ig az összes párt megvédi a pártot.
Ön volt az egyetlen női képviselő, aki nem írta alá a Nagy Blankának írt levelet. Miért?

Nem értek egyet azzal, amit megfogalmaztak. Én a saját gyerekeimet sem dicsérem meg, ha csúnyán beszélnek, és itt a képviselőnők azt írták le, hogy ezzel nincs baj. Szerintem ezzel baj van. Másrészt azt is leírták, hogy nem az jellemzi az embert, hogy milyen jegyei vannak. Szerintem pedig arra kell motiválni a fiatalokat, hogy minél jobban tanuljanak. Bízom abban, hogy értelmesen gondolkodó emberek számára sosem lesz vonzó ez a színvonal, miként az sem, hogy minden érvük az, hogy O1G. Ebből nem derül ki, mit csinálnának az egészségüggyel, a demográfiai helyzettel. Az emberek egyszerűen nem tudják, mit akar kezdeni ezekkel az ellenzék.
 
A Mi Hazánk tudja?

Igen. Az EP-programunkban ezeknek az alapvetéseit le is fektettük, és igyekszünk minél több emberrel megismertetni.
 
Mivel javítanának például a demográfiai problémán?

El kell érni, hogy ne csak az alul­iskolázott, jellemzően cigány családoknál nőjön a termékenység, hanem a középosztálynál is, ami minden kormányzati erőfeszítés ellenére eddig nem sikerült – ez a KSH demográfiai portréjából is kiderült. A Mi Hazánk ennek érdekében a harmadik gyermek megszületésével minden támogatást munkához kötne.
 
A családtámogatási rendszer most is munkaalapú.

Mi minden támogatást átcsoportosítanánk, ideértve a családi pótlékot is, ezzel együtt szélesítenénk az igénybe vehető kedvezmények körét, mint például a munkába járás támogatása. Ez gátat szabhatna a még mindig meglévő megélhetési gyermekvállalásnak. Hozzáteszem, a szülőképes korú nők számának csökkenése miatt ma már minden nőnek négy gyermeket kellene szülnie, hogy a magyarság kívánt lélekszámát elérjük. Igyekszem is jó példával elöl járni: mi most várjuk a negyedik gyermekünket.

Magyar Idők/ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ