Cropped landscape
Belföld
Brüsszel mellett döntött Soros romaügyi NGO-ja
2019-01-2606:11
Új székhelyről igazgatja tevékenységét az Európai Roma Jogok Központja, amely eddig is szoros kapcsolatot tartott fenn Brüsszellel. Most oda is költözik. 
Jelzésértékű költözést hajt végre az Európai Roma Jogok Központja (ERJK), az elmúlt húsz évben Budapesten tevékenykedő jogvédő szervezet Brüsszelbe helyezi át székhelyét. A Soros György által is favorizált, illetve támogatott NGO a Magyar Hírlap által megismert indoklása szerint jó ajánlatot kaptak nemzetközi tevékenységük folytatásához Belgiumtól, ám a céljaik megmaradnak, továbbra is a rasszizmus, a diszkrimináció és a gyűlöletbeszéd ellen fognak küzdeni a bíróságokon, valamint a médiában. Amennyiben az Európai Parlament által elfogadott javaslat megvalósulna, úgy alighanem az ERJK lenne az egyik haszonélvezője az NGO-knak járó uniós támogatás megháromszorozásának. 
 
A szervezet egyébiránt igen aktív tevékenységet folytat, Magyarországon éppen kórházakat perel roma nők állítólagos hátrányos megkülönböztetése miatt. A lap korábban már beszámolt arról, hogy tanulmány jelent meg a nemzeti romastratégia magyarországi megvalósításának állásáról. A Civil Society Monitoring Report on Implementation of the National Roma Integration Strategy in Hungary elnevezésű dokumentum egyebek mellett megállapítja: bár a diszkriminációellenes törvényi szabályozás megfelelő, a mindennapi életben „a romák az életük számos területén továbbra is hátrányos megkülönböztetést tapasztalnak a rendőri bánásmódtól kezdve a foglalkoztatáson és lakhatáson át egészen az iskolai szegregációig és diszkriminációig”. 
 
A többek között a CEU és az ERJK által koordinált pilot projekt részeként összerakott iromány hitelességét árnyalhatja, ha megnézzük, milyen forrásból dolgoztak a készítői. Az Európai Bizottságnak szánt listán szerepel például a kormányellenes roma aktivista Setét Jenőhöz köthető Idetartozunk Egyesület, amelyet a hírhedt jelentéstevő Judith Sargentini is felkeresett, akárcsak a Roma Sajtóközpontot. Továbbá a Soroshoz köthető Autonómia és a Romaver­sitas Alapítvány, de a közösségi oldalán utoljára 2016-ban aktív, bátonyterenyei Együtt Közösen Egymásért Egyesület is. 
 
Az ERJK-nak alighanem, Mohácsi Erzsébet révén bizonyosan van köze ahhoz a kötelezettségszegési eljáráshoz is, melyet az Európai Bizottság az iskolai szegregáció vádjával indított hazánk ellen. A testülettel való egyeztetés nyomán a parlament módosította az esélyegyenlőségi törvényt, ahogy arra az említett jelentésben is utaltak, ám az eljárás ennek dacára folytatódik. Ezt vélhetően az ügyben eljáró Vera Jourová biztos asszonynak is köszönhetjük, aki egyes beszámolók szerint Soros nagy „rajongója”, és korábban személyesen is találkozott Brüsszelben a kötelezettségszegési eljárás ötletgazdáival, a Mohácsi-féle Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekekért Alapítvány delegációjával. További adalék ERJK szakmaiságához és függetlenségéhez: a szervezet szoros szövetségese annak a Romaversitas Alapítványnak, melynek vezetője, Daróczi Gábor tavaly Karácsony Gergely árnyékkormányában tűnt fel oktatási miniszterként.

Magyar Hírlap
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ