Cropped landscape
Kultúra
A Magyar Kultúra Napját ünnepli a New York-i magyar kulturális központ
2019-01-2620:57
Kiállítással és népzenei koncerttel, valamint táncházzal ünnepli a Magyar Kultúra Napját a New York-i Magyar Ház kulturális központ. 
Az idei programot a Magyar Ház a Balassi Intézet Magyar Kulturális Központtal közösen szervezte. Nagy Ildikó, a Magyar Ház igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a rendezvény egyúttal a magánadományokból és a Bethlen Gábor Alapítvány támogatásával felújított Magyar Ház dísztermének felavatási ünnepsége is. 
    
"Az idei ünnepen a magyar kultúra két egymástól teljesen eltérő, de a maga műfajában egyedülálló és világhírű szeletét mutatjuk be: a modern fotóművészet egyik legnagyobb alakját és a magyar népzene egyik utolsó képviselőjét" - mondta el az MTI-nek Nagy Ildikó. 
    
A Budapesten született és New Yorkban elhunyt André Kertész fotóiból nyílt kiállítás a Magyar Házban február végég lesz látható. A tárlaton bemutatott - egyébként a nyilvánosság előtt nagyon ritkán látható - húsz fotó a New Jerseyben élő Holló Ernő és felesége tulajdonában van, ők bocsátották a Magyar Ház rendelkezésére. 
    
A magyar kultúrát ünneplő rendezvényen a Népművészet Mestere-díjjal kitüntetett Hodorog András furulyás és zenekara lép fel. 
    
"A moldvai magyarok egyik legsokoldalúbb zenészegyénisége, a magyar nyelvterület parasztzenészeinek egyik utolsó, lehengerlő technikai tudású képviselője" - mutatta be őt Nagy Ildikó. Hozzáfűzte: Hodorog András a rendezvény után Bostonba utazik, ahol a Berklee zenei főiskolán mutatja be tradicionális zenei világát. 
    
A Kertész-tárlat és a népzenei koncert a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg. 

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ