Cropped landscape
Belföld
Orbán Balázs: Brüsszel mindenáron meg akarja büntetni Magyarországot
2019-01-2520:36
Politikai nyomásgyakorlás az egész színjáték, ami a háttérben zajlik. A Magyarországról szóló újabb EP-vita is valójában hazánk bevándorlásellenes politikája miatt indul - mondta Orbán Balázs az ECHO TV Napi aktuális című műsorában. A Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára hozzátette: ahogy a Sargentini-jelentésnél is, most is úgy fognak tenni, mintha csak részben szólna a bevándorláspolitikáról. Az ítélet pedig már elkészült.
A tavaly ősszel lezajlott Sargentini-jelentésről szóló vita arról szólt, hogy az Európai Unió (EU) alapszerződésében rögzített eljárás elindításához kap-e felhatalmazást az Európai Parlament (EP) képviselőinek többségétől vagy nem. Az egy politikai vita volt, amely szintén a bevándorlás körül forgott - mondta Orbán Balázs.

Kiderült, hogy az EP többsége bevándorláspárti és szívesen bünteti az EU alapszerződése által lehetővé tett jogi eszközökkel azokat, akik másként gondolkodnak. Ilyen értelemben az egy jogi eljárást elindító aktus volt. Ez esetben nem erről van szó. Nem véletlenül használta Orbán Viktor miniszterelnök az autodafé kifejezést a Magyarországgal foglalkozó újabb európai parlamenti (EP) vita kapcsán

Magyarországnak az EP-választások előtt néhány hónappal nem érdeke részt venni a vitán, mert nem építi a nemzetközi reputációnkat - mondta a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára. 
Azt gondoljuk, hogy az Európai Parlament a májusi választásokat követően nagyon máshogy fog kinézni és nagyon más lesz majd az ottani politikai viták tónusa
- fogalmazott Orbán Balázs, aki egyúttal reményét fejezte ki, hogy az EP-választás után visszatér majd a konstruktivitás is. 

Politikai nyomásgyakorlás az egész színjáték, ami a háttérben zajlik - húzta alá. Jól látszik a vitából is, hogy arról van szó, hogy az európai parlamenti választásoknak a bevándorlás a legfontosabb témája - tette hozzá. 
Az Európai Parlament a bevándorlást támogató erőknek egy olyan intézménye, egy olyan utolsó bástyája, amelyet szívesen használnak politikai színpadként - közölte. 
Azok a nemzeti kormányokban bekövetkezett változások, melyek az elmúlt 3 évben történtek az európai politikai térképen, azok mind azt igazolják, hogy az európai választópolgárok szerint is a magyar kormánynak van igaza - magyarázta az államtitkár. 
Nem nekünk kell változni, hanem az európai, politikai elitnek
– szögezte le, hozzátéve:
Mi ebből a pozícióból nem kívánunk leadni. Ennek a képviseletére kértek fel minket a magyar választópolgárok. Ez nem erődemonstráció, ez egyszerűen csak a pozíciónak fogása. És vagyunk olyan helyzetben, különösen azért, mert az igazság a mi oldalunkon áll, hogy ezt a pozíciót meg tudjuk fogni.
Velkovics Vilmos kérdésére reagálva Orbán Balázs rámutatott: a Sargentini-jelentéssel kapcsolatos tárgyalásokon is jól látszódott, hogy először a szándék fogalmazódott meg, miszerint Magyarországot minden körülmények között el kell ítélni. 

Orbán Balázs szerint a Magyarországról szóló újabb EP-vitán minden szóba fog kerülni hazánkkal kapcsolatban. Sőt, ahogy a Sargentini-jelentésnél is láttuk, az újabb Magyarországról szóló vitánál is úgy fognak tenni, mintha csak részben szólna a bevándorláspolitikáról. 
Teljesen egyértelműen látszik, hogy kilóg a lóláb
– jelentette ki, hozzátéve: 
mindenre fel kell készülni és semmitől nem szabad megijedni.
Teljes beszélgetés: 
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ