Cover
Belföld
Háttérkép: 2010 óta javulnak a magyar társadalom mutatói
2019-01-2421:51
Az ECHO TV Háttérkép című műsorában Bayer Zsolt vendégeivel Bogár László és Boros Imre közgazdászokkal, elemezte hogyan változtak a magyar társadalom mutatói 2010 után. Boros Imre rámutatott az öngyilkosságok számát tekintve a 2010-2017 közötti időszak minden eddiginél nagyobb százalékos csökkentést idézett elő. A vendégek kitértek arra is, hogy a reálbérek szintén 2010-től kezdődően indultak növekedésnek. Bogár László ezzel kapcsolatban kiemelte: Orbán Viktor történelmi teljesítménye abban rejlik, hogy mindkét kormányzati időszakában észlelte ezt az iszonyatot és felismerte, ezzel valamit kezdeni kell.
A Háttérkép adásában Bayer Zsolt vendégeivel néhány mutatón keresztül elemezte hogyan változott a magyar társadalom 2010 óta. A műsorvezető hozzátette, úgy tűnik mintha kezdene visszatérni a magyar társadalom életkedve.

Elsőként az öngyilkossági mutatókkal foglalkoztak, amellyel kapcsolatban Boros Imre elmondta: 1984-ben volt a legtöbb öngyilkosság, sőt azokban az időkben évente 5000 ember lett öngyilkos. A rendszerváltás után 10 évenként csökkentek a számok, de a 2010-2017 közötti időszak minden eddiginél nagyobb százalékos csökkentést idézett elő - emelte ki. 

Boros Imre hozzátette, a reálbérekkel kapcsolatban azonban már nem lehet agyondicsérni a rendszerváltást. Kiemelte:

bárhogy nézzük az igazi változás itt is 2010-ben indult be. 
Bogár László hozzátette, ennek a dinamikája talán akkor látszana igazán, ha 1978 és 1996 közötti 18 évet néznénk, amely a Bokros-csomag mélypontja. Ebben a 18 évben 35 százalékkal csökkentek a bérek. 

Orbán Viktor történelmi teljesítménye abban van, hogy mindkét kormányzati időszakában észlelte ezt az iszonyatot és felismerte, ezzel valamit kezdeni kell - fűzte hozzá.
A termékenységi rátára is kitértek a Háttérkép szakértői, amelyről Boros Imre elmondta, ez a legnehezebb kérdés, mert ez az, ami nehezen tud beindulni. 

Bogár László felhívta a figyelmet arra, hogy 1960 az utolsó olyan adat, amikor nem csökkent ez a mutató. A legbrutálisabb csökkenés 1956-1962 között volt. Boros Imre hozzátette, nem véletlen hiszen a dolgok szorosan összefüggenek egymással. Ezek azok az évek, amik a magyar társadalmon végig szántanak és a vidéki struktúrákat tönkreteszik. 

A rendszerváltás utáni években azok a korosztályok, akik még alkalmasak lehettek volna fizikailag, hogy több gyereket produkáljanak, nem tették ezt, mert olyan módon szavaztunk vagy inkább oly módon szavazott a magyar társadalom, ami egy olyan kormányt eredményezett, amely nem volt éppen családbarát. 

A teljes adás:
ECHO TV - A nemzet hangja - Háttérkép 
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ