Cropped landscape
Belföld
Az európai civil álláspontot erősítené a CÖF
2019-01-2411:48
Szakértői testületet hozott létre a Civil Összefogás Fórum-Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány annak érdekében, hogy autentikusabban képviselhessék kezdeményezéseiket az Európai Unióban - közölte csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón a szervezet vezetője.
Csizmadia László, aki a CÖF alapítója, a CÖKA kuratóriumának elnöke hangsúlyozta: a testületre annál is inkább szükség van, mert a közelgő európai parlamenti választás sorsdöntő lesz a magyar nép számára. Elmondta: a 12 tagú testületet jogászok, közgazdászok, irodalmárok, politológusok és biztonságpolitikai szakértők alkotják. 

A testület tagjai közül Boros Imre közgazdász azt mondta: Magyarország leginkább úgy mérsékelheti függőségét, ha csökkenti devizában fennálló államadósságát, ami elsősorban a gazdaság növekedése révén érhető el. Kétséges, hogy Magyarországnak be kell-e lépnie az euróövezetbe, mert a fizetőeszköz mögött nincs az értékét garantáló állam - fejtegette. Földi László biztonságpolitikai szakértő szerint a következő évtizedekben kettészakad Európa a nemzetállamok híveire és az Európai Egyesült Államok híveire, de utóbbiaknak a bevándorlás és az iszlám térnyerése miatt egyre súlyosabb biztonsági kockázatokkal kell számolniuk. 

Zétényi Zsolt jogász arról beszélt, hogy a magyar közélet alapkérdése a nemzeti szuverenitás; fontos, hogy az uniós döntések ne csorbíthassák Magyarország szuverenitását, és ebben a folyamatban partnerünk lehet Varsó, Zágráb, Prága és Pozsony. Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő kifejtette, hogy Nyugat-Európának a bevándorlás miatt egyre nagyobb biztonsági kockázattal kell számolnia. 

Ifj. Lomnici Zoltán jogász felidézte, a CÖF hatékonyan lépett fel az Európai Parlamentnél annak érdekében, hogy a multinacionális élelmiszergyártók ne árulhassanak silányabb minőségű termékeket a kelet-közép-európai tagállamokban. Az ilyen és ehhez hasonló fellépéseket is segítheti a most létrejött szakértői testület - mondta.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ