Cropped landscape
Belföld
Dr. Koiss Róbert: A HPV elleni védőoltás a férfiaknál is életmentő lehet
2019-01-2309:14
Magyarország egy elég sajátos helyzetben van, mert nagyon magas az átoltottsági szint. A kötelező védőoltásokon és az ajánlott védőoltásokon nagyon magas a részvételi hajlandóság - mondta Dr. Koiss Róbert, az ECHO TV Jó reggelt! című műsorában. Ennek köszönhetően a nyálimmunitás azokat a gyerekeket - akiknek a szülei védőoltás ellenesek - is védi. A HPV esetében azonban nem beszélhetünk nyálimmunitásról, ezért legalább a lakosság 80 százalékát be kell oltani - szögezte le a nőgyógyász. 
Ma már bizonyítottnak látszik, hogy bizonyos víruseredetű daganatoknál megtalálták a kór okot, a méhnyakrák esetében a human papilloma vírust (HPV). Ennek bizonyos törzsei, a magas kockázatú vírusfertőzések okozhatnak méhnyakrákot vagy rák előtti állapotot - mondta Dr. Koiss Róbert. 

Nagyon fontos volt a lányoknál a HPV elleni oltás bevezetése 2014-ben. Ezzel lehet hosszútávon biztosítani a korosztályban a betegség előfordulását - hangsúlyozta a nőgyógyász.
Részben azért fontos, hogy a fiúk is be legyenek oltva, mert vírushordozóként megfertőzhetik a lányokat, azonban a fő ok, hogy világszerte emelkedik a fejnyaki daganatos megbetegedések száma. Ez főleg a fiatal, 40-45 éves férfiakat érinti - fejtette ki az onkológus.
Dénes Tamás kérdésére válaszolva a nőgyógyász közölte: megelőzés szempontjából fontos, hogy 12 éves korban megkapják a HPV elleni védőoltást. A magas átoltottsági szintet ebben a korosztályban lehet biztosítani. 

Nem szükséges a fertőzéshez szexuális együttlét. Hám fajlagos kórokozóról van szó, amelyet akár egy wellness hétvége alkalmával el lehet kapni. De a vírusfertőzések döntő többsége nem vezet daganatos képződéshez. Mindössze 10 százaléka okoz daganatot - mutatott rá. 

Maga a vírusfertőzés láthatatlan, nincsenek előjelei. Önmagában az oltás még nem elégséges bizonyos betegségek kiszűréséhez, ezért nagyon fontos, hogy a nők eljárjanak szűrésre – hangsúlyozta az orvos.  

Magyarország egy elég sajátos helyzetben van, mert nagyon magas az átoltottsági szint. A kötelező védőoltásokon és az ajánlott védőoltásokon a részvételi hajlandóság nagyon magas - mondta.

Ennek köszönhetően a nyálimmunitás azokat a gyerekeket - akiknek a szülei védőoltás ellenesek - is védi. A HPV esetében azonban nem beszélhetünk nyálimmunitásról, ezért legalább a lakosság 80 százalékát be kell oltani - szögezte le.

Akik nem oltásbarátok, azok járványpártiak
- hangsúlyozta, hozzátéve: 
ha Magyarországon 70 százalék alá esne az átoltottsági szint, akkor Németországhoz, Romániához hasonlóan olyan járványok ütnék fel a fejüket, melyek ma itthon elképzelhetetlenek. 
Teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Jó reggelt! 
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ