Cropped landscape
Belföld
Minden botrányt elnéznek a baloldalon a Jobbiknak
2019-01-2206:29
Miközben a Fidesz szerint a Jobbikkal együttműködést tervező pártoknak el kell számolniuk a lelkiismeretükkel, a máskor előszeretettel nácizmust, rasszizmust kiáltó balliberális pártok hallgatnak Snei­der feleségének karlendítésével kapcsolatban. Volner János szerint Sneidert is kicsinálják a jobbikos belharcokban. A hazai zsidó szervezetek elítélik a történteket, és elhatárolódásra szólították fel a civileket és a pártokat.
Reakciók:
  • Sneider Tamás (Jobbik): Szórakoznak, poénkodnak a résztvevők.
  • Hidvéghi Balázs (Fidesz): Kérdés, miként számol el lelkiismeretével a baloldal, amely nyíltan együttműködik a Jobbikkal?
  • Bangóné Borbély Ildikó (MSZP): A kormánypárti politikusok nagyon vigyázzanak, mert akár az ő családjukról is kikerülhetnek videók, és akkor ne csodálkozzanak, ha számon fogják kérni őket.
  • Barabás Richárd (Párbeszéd): A Jobbik hónapról hónapra bizonyítja, hogy képes az önkritikára.
  • Gréczy Zsolt (DK): A Jobbik házon belül biztosan tisztázza az ügyet.
  • Szél Bernadett (független): Az ellenzéket Orbán Viktor hozta olyan helyzetbe, hogy együtt kell működniük.
  • Heisler András (Mazsihisz): A Jobbik csak szavakban változtatott a politikáján.
  • Köves Slomó (EMIH): Egy olyan párt, amely kezdettől fogva rasszizmusra és antiszemitizmusra építette az identitását, nem változik meg attól, hogy kijelenti: túlnőtt a fiatalkori eltévelyedésein.
  • Heller Ágnes és Vona Gábor nem kommentálta a történteket.
Magyarország kormánya zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmussal szemben, elítél és elutasít minden ilyen megnyilvánulást, és mindent megtesz ezeknek a megakadályozásáért – nyilatkozta tegnap a Magyar Időknek Hollik István. A kormányszóvivő hangsúlyozta, Sneider Tamás feleségének a tette teljességgel elfogadhatatlan. – A Jobbikról újra és újra lehull az álarc, és mindig kiderül, hogy ugyanarról a szélsőséges, sokszor pedig a nácizmussal kacérkodó pártról van szó, ahogy az korábban látható volt – ezt már Hidvéghi Balázs mondta.

A Fidesz kommunikációs igazgatója úgy látja, nem számít a balliberálisoknak, hogy sorra derülnek ki felháborító botrányok a Jobbikról, nyíltan együttműködnek Sneiderékkel. – Kérdés, miként számol el a lelkiismeretével a baloldal, az MSZP, a DK, az LMP és a Momentum, amelyek nyíltan együttműködnek a Jobbikkal.

Az ügyről mélyen hallgattak a máskor előszeretettel nácizmust, rasszizmust kiáltó balliberális pártok, képviselőik más témában tartott sajtótájékoztatóikon csupán kérdésre válaszolva tértek ki a történtekre. Amellett hogy elmondták, elítélendő mindaz, ami történt, a szocialista Bangóné Borbély Ildikó arra figyelmeztette a kormánypárti politikusokat, hogy „nagyon vigyázzanak, mert akár az ő családjukról is kikerülhetnek videók”, és akkor „ne csodálkozzanak”, ha őket is számon fogják kérni.

Barabás Richárd a Párbeszédtől azt mondta: a Fidesz fél az ellenzéki együttműködéstől, ezért most minden lehetséges eszközzel megpróbálja szétválasztani az ellenzéki pártokat. Hozzátette, a Jobbik „bebizonyítja hónapról hónapra”, hogy képes az önkritikára és a nyitottságra. A DK-s Gréczy Zsolt közölte, a Jobbik házon belül biztosan tisztázni fogja az ügyet.

A független Szél Bernadett azt hangsúlyozta, az ellenzéket Orbán Viktor miniszterelnök hozta olyan helyzetbe, hogy együtt kell működniük, azt azonban a Jobbik is tudja, hogy dolga van a mostani esettel.

A Mi Hazánkat képviselő Volner János szerint „Sneidert is kicsinálják a jobbikos belharcokban”. A Jobbik volt alelnöke úgy látja, rövidesen Vona Gábor volt pártelnök és Szabó Gábor pártigazgató közös kiszemeltje, a balliberális fordulat elkötelezett híve, Stummer János lesz a Jobbik elnöke.

Sermer Ádám, a Liberálisok főpolgármester-jelöltje lapunknak úgy fogalmazott, a Jobbik saját múltját megtagadva igyekszik a centrista térben terjeszkedni, ugyanakkor a párt olyan alapokra építkezik, amely szembemegy a néppárti ideológiával. – A Jobbiknak döntenie kell végre, hogy mennyire gondolja komolyan mindazt, amit most igyekszik képviselni, és hogy mindebbe egy zsidó nő megverése vagy náci szimbólumok használata mennyire fér el – mondta.

Nem reagált a megkeresésre az Ahmed H.-t például foggal-körömmel védő Amnesty International, illetve a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége sem.

A TASZ azt közölte, hogy a minden ember egyenlőségét érvényesítő szervezetként „nem örülnek annak, ha országgyűlési képviselők rasszista vagy éppen homofób nézeteket vallanak. Jobb lenne, ha nem lennének ilyen parlamenti képviselők”. Hozzátették ugyanakkor, hogy „ám ebből nem következik, hogy ne is lehetnének a parlamentnek ilyen tagjai; a sokszínű politikai palettán sokféle, sajnos sokszor szélsőséges nézet is megtalálható”.

A hazai zsidó szervezetek közül Heisler András, a Mazsihisz elnöke úgy fogalmazott, a Jobbik csak szavakban változtatott a politikáján, a párt bázisa továbbra is antiszemita és rasszista nézeteket vall. Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetője azt mondta, nem meglepők a felvételen látható dolgok, hiszen egy olyan párt, amely kezdettől fogva rasszizmusra és antiszemitizmusra építette az identitását, az nem változik meg attól, hogy kijelenti: túlnőtt a fiatalkori eltévelyedésein.

Köves Slomó úgy véli, egy roma férfi megveréséért felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt Sneider Tamás pont a szkinhedmúltja és szélsőséges nézetei miatt lett a Jobbik társelnöke. A Tett és Védelem Alapítvány a Jobbiktól való elhatárolódást kérte minden olyan párt és civil szervezet részéről, amelyik jelenleg az együttműködés lehetőségeit keresi a Jobbikkal. Szalai Kálmán közölte, ez nem egyedi eset, ez maga a Jobbik, és azon sem lepődnek meg, ha ennél durvább esetek látnak napvilágot a közeljövőben.

Heller Ágnes filozófus és Vona Gábor, a Jobbik egykori elnöke kérdésünkre nem kívánta kommentálni Sneider feleségének náci karlendítéseit, ahogyan Gyöngyösi Márton, az ellenzéki párt alelnöke sem, aki a Jobbik sajtóosztályához irányította lapunkat, ahonnan lapzártánkig nem érkezett válasz.

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ