Cropped landscape
Belföld
Ilyen szintű jogsértéssel még nem találkoztak - újabb részletek derülhetnek ki a szcientológusokról
2019-01-2108:47
Bíróságon támadta meg az adatvédelmi hatóság negyvenmillió forintos bírságot tartalmazó határozatát a Magyarországi Szcientológia Egyház, az első tárgyalást már megtartották, zárt ajtók mögött. 
Megkezdődött a Fővárosi Törvényszéken a Magyarországi Szcientológia Egyház és a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) közötti per a múlt hét csütörtökön – tudta meg a Magyar Hírlap Péterfalvi Attilától, a NAIH elnökétől. A hatóság még 2016-ban adatvédelmi hatósági eljárást indított a Magyarországi Szcientológia Egyház és az egyház központi szervezetének általános adatkezelési gyakorlatát vizsgálva. A NAIH a hatósági eljárás során megállapította, hogy az egyház és a központi szervezet jogellenes adatkezelési tevékenységet folytat, mert megszegték az előzetes tájékoztatási kötelezettségüket, a célhoz kötött adatkezelés elvét, a tisztességes adatkezelés elvét, az adatbiztonság követelményeit és jogalap nélküli adatkezelést végeztek. 

A hatóság akkori tájékoztatása szerint az általuk lefoglalt dokumentumok között voltak például úgynevezett PC-dossziék, amelyek a hívők életéről szóló információkat tartalmaztak, valamint etikai dossziék, amelyekben az egyház által elvárt elveknek nem megfelelő cselekményekről gyűjtöttek jelentéseket. A munkatársi dossziékkal kapcsolatban azt állapították meg, hogy a munkatársaknak nagy mennyiségű személyes adatot kell megosztaniuk magukról, az életút-kérdőívben például szexuális, baráti kapcsolataikról kell nyilatkozni. 
 
A NAIH a vizsgálat alapján meghozott határozatában megtiltotta a további jogellenes adatkezelést, emellett az egyházat és a központi szervezetet egyaránt a maximális húszmillió forint, összesen negyvenmillió forint adatvédelmi bírság megfizetésére kötelezte. 

Péterfalvi Attila a Magyar Hírlapnak azt mondta, 

ilyen szintű jogsértéssel még nem találkoztak, az egyház gyakorlatilag az összes adatvédelmi szabályt megszegte. 

A szcientológusok azonban bíróságon támadták meg a NAIH közigazgatási határozatát, amelynek első fordulóját tartották csütörtökön zárt ajtók mögött a Fővárosi Törvényszéken. 
 
A rendőrség is nyomozásba kezdett 2017 októberében. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal embereivel együtt egy napra megszállták az egyház Váci úti központját, emellett sajtóértesülések szerint még több mint harminc helyszínen tartottak házkutatást és dokumentumokat, adathordozókat foglaltak le. A Magyar Hírlap kérésére az ORFK sajtóosztálya azt közölte, hogy az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda jelenleg is személyes adattal visszaélés és más bűncselekmények gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen. 

A nyomozás érdekeire hivatkozva azonban bővebb tájékoztatást nem adtak.

Magyar Hírlap
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ