Cropped landscape
Belföld
Titkos jelentés készült Portik kapcsolatairól
2019-01-1807:07
Számos baloldali politikus is felbukkanhat azokon a hangfelvételeken, amelyeket kisteherautónyi mennyiségben a minap foglalt le a rendőrség. A beszélgetések zömét az azóta több gyilkosság felbujtójaként jogerősen is elítélt Portik Tamás rögzítette. A hanganyagokon olyanok is szerepelhetnek, akiket már egy titkosszolgálati elemzésben is megemlítettek Portik kapcsolataként.
A még az első Orbán-kormány idején, 2001-ben létrehozott Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ (SZEBEK) elemzést készített Portik Tamásról, hívták fel rá a Magyar Idők figyelmét. Az olajozó vállalkozó érdekeltségeit, kapcsolatait és üzleteit bemutató dossziéban azokat a politikusokat is nevesítették a szerzők, akikkel Portik így-úgy kapcsolatban állt. Úgy hírlik, az MSZP mellett az SZDSZ politikusai, illetve a pártok holdudvarához tartozó üzleti kör résztvevőiből is többen szerepelhetnek az elemzésben, ami vélhetően ezért került fiókba 2002 és 2010 között, a szocialista-liberális kormányok időszakában. A SZEBEK a belügyminiszter irányítása alatt állt, így a Portik-dossziét is ott fektették el valahol, ám a 2010-es kormányváltás után előkerült. A hatóságok ebből a dossziéból hivatalosan is megtudhatták, amit operatív információkból korábban már tudtak: Portik Tamás 1990-től 2012-es elfogásáig gyakorlatilag minden beszélgetését rögzítette.

A közelmúltban előkerült kisteherautónyi Portik-hanganyag és a SZEBEK-jelentés között nyilvánvalóan átfedések lehetnek, vélik szakmai körökben. Nem túlzás kijelenteni, a hangfelvételek többsége a baloldalhoz kapcsolódik, így nem volna meglepő, ha szocialista, illetve volt szabad demokrata vagy ma már DK-s politikussal folytatott Portik-beszélgetés is volna a lefoglalt hanganyagokban.

A kiindulási alap, hogy az olajbűnözés zászlóshajójának számító Energol Rt. egykori igazgatója, Portik Tamás 2008-ban, a Gyurcsány-kormány polgári elhárítását vezető Laborc Sándorral, a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatójával történt egyik egyeztetése során dicsekedett azzal, hogy számos MSZP-s politikust támogatott anyagilag, és kiváló szocialista kapcsolatokkal rendelkezik. Közben magát elkötelezett baloldalinak nevezte. A Heti Válasz Portik 2012-es elfogása után rendszerezve mutatta be az olajos vállalkozó kapcsolatait, köztük a baloldaliakat is, akikkel folytatott beszélgetéseit szintén rögzíthette Portik.

Az egyik ilyen kapcsolata Dósa István András, az MSZP karitatív tagozatának első vezetője, aki a most a Farkasréti temetőben megtalált hanganyagok kapcsán került képbe, és több forrás szerint is Portik egyik „pénzkezelője” volt. A politikus egyik cégében felügyelőbizottsági tag volt Schmuck Andor. A hírek szerint Dósa ajánlotta 1996-ban az energolos vezető figyelmébe a cég vezérigazgatójának Csikós Józsefet, az MSZMP KB volt agitprop-alosztályvezetőjét. A nyugdíjas ezredes a rendszerváltás után a Belügyminisztérium sajtóosztályát, majd 1995-ig a BM Adatfeldolgozó Hivatalát vezette.

De ilyen kapcsolat Keszthelyi Péter, korábbi iparkamarai főtitkár is, aki 1997-ig a Portik-féle Energol Rt. elnöke volt. Az MSZP–SZDSZ-kormányok alatt az állami sportberuházások egyik legfőbb irányítója volt a BM Beruházási és Közbeszerzési Zrt. vezérigazgató-helyetteseként, majd a Gyurcsány-érában a kormányzatinegyed-projekt bírálóbizottságának szakmai titkára.

A PestiSrácok.hu szúrta ki, hogy a Dósa vezette MSZP-s karitatív tagozatnak volt a tagja a később elítélt Hagyó Miklós, a főváros szocialista főpolgármester-helyettese, a jelenleg a DK-ban politizáló Oláh Lajos, valamint az MSZP zuglói képviselője, Tóth Csaba is.

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ