Cropped landscape
Belföld
Szijjártó Péter: El akarják venni a pénzt a bevándorlásellenes országoktól
2019-01-1807:18
Szégyenletesnek nevezte az Európai Bizottság elmúlt négy-öt évének migrációs politikáját Szijjártó Péter az ECHO TV Jó reggelt! című műsorának pénteki adásában. A külgazdasági és külügyminiszter szerint annyit sikerült „elérni”, hogy Európában soha nem tapasztalt módon megnőtt a terrorfenyegetettség, a migráció megállítása helyett az EB menedzselni kezdte a bevándorlást, ez pedig oda vezetett, hogy napjainkban több millió illegális bevándorló tartózkodik Európában. A tárcavezető egyértelműen a politikai nyomásgyakorlás eszközének tartja azt, hogy az Európai parlament csütörtökön elfogadta az uniós források kifizetésének jogállamisági kritériumokhoz kötéséről szóló indítványt.
Az elmúlt esztendőben Spanyolországban megduplázódott az illegális határátlépések száma, Törökországban egy év alatt 50 százalékkal nőtt az elfogott illegális migránsok száma, ami azt jelenti, hogy a török hatóságok 2018-ban 260 ezer illegális bevándorlót fogtak el, a görög-török szárazföldi határon felgyorsult az illegális migránsok mozgása, Cipruson is a megduplázódott a regisztráltak száma – sorolta Szijjártó Péter arra reagálva, hogy Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs politikáért felelős tagja kedden kijelentette, nincs migrációs vagy menekültválság az Európai Unióban, annak ellenére, hogy több tagállam ezt kívánja hangsúlyozni. 

A külügyminiszter szerint ugyanakkor egyértelmű, kőkemény intézkedésekre van szükség annak érdekében, hogy folyamatosan zárva lehessen tartani a nyugat-balkáni migrációs útvonalat. 

Tóth Kriszta műsorvezető azon felvetésére, Dimitrisz Avramopulosz ideiglenes megoldások kidolgozását sürgette egyes uniós országokkal és nagyobb szolidaritást vár el azon államoktól, melyek nem annyira kitettek a migrációnak, Szijártó Péter elmondta, hazánk bizonyította a szolidaritást, hiszen Magyarország több mint egymilliárd eurót, vagyis 320 milliárd forintot költött arra, hogy védje az Európai Uniót a bevándorlási nyomástól. 
Ha nem költöttük volna ezt a több mint 320 milliárd forintot a déli határvédelemre, akkor ma Ausztriában, Németországban, Svédországban több százezerrel több illegális bevándorló lenne. Nekünk semmi szégyellnivalónk nincs szolidaritás tekintetében 
– mutatott rá a politikus, aki szerint pont az Európai Bizottságnak kellene szégyenkeznie az elmúlt években folytatott migrációs politikája miatt.

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy a Magyarország elleni támadások sorába illeszkedik az, hogy az Európai Parlament megszavazta az uniós kifizetések, jogállamisági feltételekhez kötéséről szóló javaslatot. A tárcavezető emlékeztetett, hazánk azért áll támadás alatt, mert Magyarország nem akar bevándorlóország lenni, mert nem kér a betelepítési kvótákból, sem pedig a bevándorláspárti brüsszeli politikából. 

Ez a szavazás semmi másról nem szólt, minthogy el akarják venni a pénzt azoktól az országoktól, amelyek bevándorlásellenes politikát visznek és oda akarják adni olyan szervezeteknek, amelyek bevándorláspártiak 
– közölte. 

Teljes beszélgetés: 
ECHO TV - A nemzet hangja - Jó reggelt!
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ