Cropped landscape
Belföld
Szávay kilépésével milliókat buknának
2019-01-1810:21
A tízmillió forintot is elérheti havonta az az összeg, melytől a Jobbik frakciója elesik, ha Szávay István hivatalosan is benyújtja mandátumáról való lemondását. A zsidóveréssel hencegő politikus december közepén közölte, az év végén elhagyja a frakciót, ám a mai napig és feltehetően a tavaszi ülésszakig marad a Jobbik képviselőcsoportjában - írja a Magyar Idők.
Továbbra is tagja a Jobbik frakciójának Szávay István, a zsidó nő megverésével hencegő országgyűlési képviselő, aki több mint egy hónapja közölte, december 31-i hatállyal visszaadja parlamenti mandátumát. Szávay azután kényszerült erre a lépésre, hogy egy nyilvánosságra került hangfelvételen azzal hencegett, hogy leütött egy nőt, aki „Beszólt, hogy nácibűz van”. A Jobbik politikusa ezután azt mondta, „Én meg leütöttem, hogy büdös zsidó! Pakk!” A felvételen az is hallható, hogy Szávay áldozatát gúnyolva azt mondta, „egy igazi ilyen kampós orrú rohadék volt”. Igaz, Szávay azt is írta kilépését illetően, hogy hivatalos lemondását kizárólag a pártvezetés kérésére nem nyújtja még be. „Ez a döntés annak érdekében született, hogy a mandátumom ne maradjon betöltetlen, mivel idén új képviselő eskütételére már nem kerülhet sor. […] Hivatalos lemondásomat akkor fogom eljuttatni a Háznak, amikor a frakcióvezetés erre – mandátumom betöltésének ismeretében – felkér.”

A fentiekből úgy tűnik, hiába állította a bukott politikus, hogy visszaadja mandátumát, a Jobbik vezetése egyelőre nem kérte fel erre, hiszen az Országgyűlés honlapján még mindig a frakció tagja.

Ráadásul Szávay bejelentése után egy héttel Szilágyi György, a Jobbik frak­ciójának szóvivője jogtechnikai kérdésnek nevezte, hogy a mandátum még Szávayé. Azon túl, hogy egy képviselő lemondásának jogtechnikai háttere annyi, hogy az illető tesz egy nyilatkozatot, amelyet Kövér László házelnöknek kell eljuttatnia – a DK-frakcióból nemrégiben kilépett Székely Sándor pár nap alatt hivatalosan is független képviselő lett –, Bencsik János december 18-án már be is jelentette, ő foglalhatja el Szávay helyét a patkóban.

A fentiekből úgy tűnik, a Jobbik a pénzre játszik, ugyanis Szávay utódja csak a tavaszi ülésszak kezdetén, azaz február 15. után tehet képviselői esküt, ahogy egyébként a mandátumát december 31-i hatállyal szintén visszaadó Staudt Gábor utódja is. Mindez pedig azt jelenti, hogy ha a Jobbiknak két emberrel kevesebbje lesz az ülésszak kezdetéig, az több millió forint kiesést jelent a frakciónak.

A vonatkozó előírások alapján ugyanis a képviselők 1,7 millió forintot kapnak saját alkalmazottak foglalkoztatására, ami Szávay és Staudt távozásával már 3,4 millió forint kiesését jelentene egy hónapban. A frakció a létszám alapján és a képviselők után is működési keretet kap, ehhez jön még az ellátási keret, valamint a képviselőcsoportokat megillető bérkeret. Ezenfelül a frakciótagok igénybe vehetnek üzemanyagkártyát 75–190 ezer forintig, mobiltelefon-támogatást 44 ezer forint értékben, valamint lakhatási hozzájárulást több mint 300 ezerért. Mindezektől függetlenül a frakció minden képviselője után kap pénzt.

Ha azt nézzük, hogy a Jobbik képviselőnként havonta akár tízmillió forintól is eleshet, rögtön érthető, miért tagja még a frakció­nak Szávay István, aki egyébként tavaly decemberben több mint bruttó 1,2 millió forintos tiszteletdíjat kapott, míg Staudt bruttó 1,336 millió forintot vihetett haza.

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ