Cropped landscape
Belföld
Strasbourgig megy az LMP a Demeter Márta-ügyben
2019-01-1811:19
Nem válaszolt pénteki budapesti sajtótájékoztatóján Demeter Márta arra, hogy továbbra is a NATO parlamenti közgyűlés tagjának tekinti-e magát, miután Kövér László, az Országgyűlés elnöke visszavonta az ott betöltött mandátumát. Az LMP-s politikus folyamatosan pártja csütörtöki sajtóközleményére hivatkozott, eszerint pedig a párt jogtalannak tartja a házelnök eljárását és a strasbourgi bírósághoz fordul jogorvoslatért.
Az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága már november 22-én határozati javaslatban kérte Kövér László házelnöktől, hogy hívja vissza Demeter Mártát a NATO parlamenti közgyűléséből. A javaslatot négy kormányképviselő igen és Demeter nem szavazatával fogadta el a testület. Kósa Lajos, a bizottság fideszes elnöke az ülés szünetében akkor azt hangsúlyozta: azzal, hogy Demeter nem nyilvános katonai adatokat hozott nyilvánosságra, átlépett egy határt, amit nem szabad következmények nélkül hagyni.

Csütörtökön a Magyar Idők számolt be arról, hogy Demeter Mártát törölték a NATO-közgyűlés hivatalos honlapjának delegáltja közül.

Pénteki sajtótájékoztatóján Demeter az üggyel kapcsolatban csak az LMP csütörtöki sajtóközleményére hivatkozott. A párt szerint Kövér László a NATO parlamenti közgyűlését megvezetve, formális szerepével visszaélve vonatta vissza Demeter Márta delegálását, így az LMP a strasbourgi bírósághoz fordul jogorvoslatért és levélben tájékoztatja a NATO-közgyűlés elnökét és az Európai Parlament kapcsolattartó delegációját, hogy kifejezze tiltakozását.

Az ellenzéki párt álláspontjával szöges ellentétben áll a kormánypárt véleménye. Kósa Lajos, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke az ECHO TV Napi aktuális című műsorában kiemelte, az Országgyűlés elnökének joga van delegálni és visszahívni is képviselőt a NATO parlementi közgyűléséből 

Az LMP-s politikus súlyosan megszegte az esküjét azzal, hogy nem nyilvános adatot hozott nyilvánosságra politikai szándékból 
– közölte a múlt héten Kósa Lajos utalva arra, hogy az LMP társelnöke egy, a Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tett iratbetekintésére hivatkozva azzal vádolta meg Orbán Viktort, hogy lányát a honvédség repülőgépével reptette, ám még aznap kiderült, hogy Demeter összekeverte a miniszterelnök lányát a Cipruson szolgálatot teljesítő Orbán L. százados Flóra nevű lányával.

Demeter Márta pénteken kijelentette, végtelen erőlködés látszik a Fidesz részéről, a kormánypártnak arra a kérdésre kellene energiát fordítania, hogy válaszoljon arra, mekkora az orvoshiány. Szerinte kétmillió ember egészségügyi ellátására kellene ekkora hangsúlyt fektetni.

Az ellenzéki képviselő arra a riporteri kérdésre sem válaszolt, hogy az LMP-frakció jelöl-e új tagot a NATO parlamenti közgyűlésébe. Amennyiben az LMP-frakció vezetése nem jelöl új tagot a NATO Parlamenti Közgyűlésébe, akkor a szervezet alapszabályának figyelembe vételével Kövér László házelnök a tényleges parlamenti erőviszonyokra tekintettel egy másik ellenzéki képviselői csoportot kér fel a küldöttségbe való delegálásra, aminek esetén a LMP képviselete megszűnne a nemzetközi szervezetnél.

Az ügyben egyébként más szálon is folyik vizsgálat: a Központi Nyomozó Főügyészség visszaélés gyanújával rendelte el a nyomozást. A gyanú szerint az LMP társelnöke harminc évre titkosított, nem nyilvános, érzékeny katonai adatokat tett közzé, felvetve a hivatali visszaélés gyanúját. 

ECHO TV – A nemzet hangja 
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ