Cropped landscape
Belföld
Nem törődnek a tüntetők a felvételiző diákokkal
2019-01-1707:46
Állítólag nő a sztrájkhajlandóság, ám ezt semmi nem támasztja alá. A szombatra meghirdetett demonstrációk iránti érdeklődés is csekély.
Egyre jobban nő a sztrájk-, illetve a demonstrációs hajlandóság, miután kiderült, hogy a kormány nem hajlandó tárgyalni a szakszervezetekkel – mondta Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke szerdán a Klubrádióban. Varga Mihály pénzügyminiszter hétfőn – reagálva a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés és a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) négypontos követeléslistáját tartalmazó, Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett levélre – közölte: nem állítanak fel külön tárgyalódelegációt, az érdekképviseletek vigyék a követeléseiket a meglévő egyeztető fórumok elé. Kordás László korábban a Népszavának is arról beszélt, hogy egyelőre nem törte át a gátat, de egyre nagyobb a sztrájkhajlandóság a magyar munkavállalók körében. Újságírói kérdésre válaszolva pedig megerősítette: van egy felmérésük, amely azt mutatja, hogy ez a hajlandóság még nem érte el a kritikus pontot. A Magyar Hírlap is megkereste a MASZSZ elnökét, érdeklődve, hogy ezt mikor, milyen módszerrel mérték, hány dolgozót kérdeztek meg, és mi lett az eredmény, tehát hány százalékot jelent szerintük a „kritikus pont”, ám egyelőre nem érkezett válasz.

A szakszervezetek négy pontjában amúgy – a túlóratörvény visszavonásának követelésén kívül – olyan kitételek vannak, hogy a munka törvénykönyve sokkal jobban vegye figyelembe a munkavállalók érdekeit, rendezzék a közszféra béreit, a sztrájkjog újraszabályozása, a megváltozott munkaképességű dolgozók tisztességes támogatása, rugalmasabb nyugdíjba vonulási rendszer. Márpedig sztrájkot nem általános kívánságok, hanem konkrét eredmények elérése érdekében szoktak szervezni.

Egyelőre azonban még nem az országos sztrájk, hanem a szombati demonstrációk vannak soron. Az Álljon le az ország! akció keretében a fővárosban és a megyeszékhelyeken is terveznek tüntetést, útlezárást. Az események Facebook-oldalai szerint eddig 500–1500 ember jelezte részvételi szándékát, ennél valamivel többen Szegeden (kétezren) és Pécsen (háromezren). Bár a szervezőként megjelölt Országos Sztrájkelőkészítő és Demonstrációszervező Bizottság a demonstrációk kezdetét délután három órában jelölte meg, a közösségi oldalakon nyolc óra, tizenhárom óra és fél három is szerepel. Ez azért érdekes, mert aznap tartják a középiskolai írásbeli felvételiket tíz órától, ezért a vizsgára való el-, illetve a hazajutást akadályozhatják az akciók. Ezt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) nem tartja problémának, az ágazat dolgozóinak fél százalékát képviselő PDSZ lelkes támogatója a tiltakozásoknak, bár a túlóratörvény a pedagógusokra nem is vonatkozik. Az ágazatban reprezentatív Pedagógusok Szakszervezete viszont nemrég közleményében jelezte: inkább a tárgyalások híve.

A Liga konföderáció elnöksége hétfőn úgy döntött, mégis csatlakozik az Országos Sztrájkelőkészítő és Demonstrációszervező Bizottsághoz, ám leszögezte, hogy kizárólag pártpolitika mentes akciókat támogat. Márpedig a szombati eseményeket nehéz lenne annak nevezni. A Munkástanácsok továbbra sem társul a tiltakozókkal.

Magyar Hírlap
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ