Cover
Belföld
Vita a Sétáló Budapest programról
2019-01-1621:17
Puzsér Róbert független főpolgármester-jelöltként a Sétáló Budapest programmal szeretné elnyerni a fővárosiak szimpátiáját. A koncepció szerint belülről kifelé egyre enyhébb korlátozások épülnének egymásra. Gyulainé Dr. Tóth Zsuzsanna, a Magyar Autóklub jogi igazgatója az ECHO TV Napi aktuális című műsorában elmondta: egy ilyen korlátozás bevezetéséhez meg kell teremteni mindazokat a feltételeket, amelyek az autóforgalom főváros központjába történő beáramlását fokozzák, emellett egyáltalán nem biztos, hogy önmagában a közlekedéssel meg lehet oldani a légszennyezés problémáját a fővárosban.
Gyulainé Dr. Tóth Zsuzsanna a Sétáló Budapest program kapcsán elmondta: jelenleg is számos védett övezeti terület van Budapesten, ezekbe az övezetekbe jelenleg sem lehet behajtani, csak meghatározott feltételek esetén, külön engedéllyel. Szerinte nem indokolt ezeket a fizetőövezeteket kitolni különböző kitalált övezethatárokhoz.

Hozzátette: jelenleg a belvárosban 540 forint egy órára a parkolás, ez már önmagában egy olyan tétel, amely visszatartó erővel bír.
Szerinte nem a dugódíj bevezetése az egyetlen eszköze a forgalomkorlátozásnak, inkább ösztönző eszközökkel kellene elérni, hogy kevesebb autó legyen a belvárosban.

Pongrácz Gergely, az LMP közlekedési szakértője szerint abból kellene levezetni a várospolitikát, hogy a városnak elsősorban az életet, az élhetőséget kéne támogatni.

A politikus kiemelte: többféle megoldás létezik, ezekből egy mixet kell kiválasztani. Egyik oldalról ösztönözni kell, a másik oldalon pedig olyan zónákat kell alkotni, ahol egy másfajta városhasználat lesz uralkodó. 
Egy városnak a használata nem csak arról szól, hogy A-ból B-be viszonylag kényelmesen el lehessen jutni, ez a fajta használat korlátozza az ott élőket számos olyan jogában, lehetőségében, amiben egy jól élhető városnak nem szabadna korlátoznia őket 
- fogalmazott.

Teljes beszélgetés:
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ