Cover
Belföld
Orbánozással nyertek Soma-díjat a Soros blog munkatársai
2019-01-1306:25
A liberális újságírók egymás között osztogatott Transparency – SOMA díj ezúttal a Soros pénzén is, persze szerintük “függetlenül” működő Átlátszó munkatársaihoz került azért, mert tavaly kiderítették, hogy Orbán Viktor magánrepülővel érkezett haza Bulgáriából a Videoton BL-selejtező meccséről, valamint figyelemmel kísérték egy bizonyos jachtnak az útját, amelynek fedélzetén kormányközeli emberek is megfordultak.
Bár a díjnak hivatalosan nincs köze az Orbán Viktorral szembeni kritikák megfogalmazásához, mégis a 2018-as évben Erdélyi Katalinnak, Németh Dánielnek és Bátorfy Attilának jutott a megtiszteltetés, hogy átvehették a díjat és egy egymillió forintról szóló csekket, amit azért érdemeltek ki, mert az Átlátszón szeptemberben megjelent “Orbán Viktor, a magánrepülőgép, a luxusjacht, és a Mészáros-klán – tudjuk, hol nyaraltak idén nyáron” című cikkük.

A szóban forgó cikk egyébként nem kevesebbet állít, mint hogy 17 milliárd forintot érő „titokzatos” magánrepülőgépen külföldi Videoton-meccsekre jár Orbán Viktor a szabadidejében. Ráadásul a magyar miniszterelnök, aki szereti a focit, a Mol-Vidi tulajdonosa,

Az eset kapcsán akkor Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője is nyilatkozott, mégpedig a következőket:

Orbán Viktor a MOL-Vidi FC minden mérkőzésére el szokott menni. Az utazások során a focicsapat tulajdonosának vendége, és ugyanolyan módon utazik, mint a MOL-Vidi FC többi vendége. Ez eddig is így volt, és ezután is így történik majd.
Arról egyébként nem írtak, hogy Gyurcsány miniszterelnökségének első másfél évében (2004–2006) összesen tizenhétszer vett igénybe ilyen magángépet, mintegy 117 millió forint értékben.

Az alkotásokat egyébként egy ”szakmai” zsűri vizsgálta, melynek tagjai: Lőke András az ittlakunk.hu tulajdonosa, Martin József Péter a TI ügyvezetője, Stumpf András, újságíró és Urbán Ágnes a Corvinus Egyetem oktatója.

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ