Cropped landscape
Belföld
Már írják az ellenzék közös forgatókönyvét
2019-01-0907:15
Hamarosan az MSZP elnöksége elé kerülhet az a forgatókönyv, amely szerint egy független párt égisze alatt, egy pártokhoz viszont szorosan nem kötődő közéleti személyiség vezetné a közös ellenzéki EP-listát – értesült a Magyar Idők. Az eddig példa nélküli együttműködéstől 12-13 mandátumot remélnek a kormánnyal szembeni erők. A Jobbik egyelőre nemet mond a közös listára, azt viszont támogatják, hogy az ellenzék együtt fogalmazzon meg üzeneteket.
Csütörtökön a Jobbiktól a Demokratikus Koa­lícióig tárgyalóasztalhoz ül a teljes ellenzék a közös európai parlamenti választási lista ügyében – tudta meg a Magyar Idők. A lap értesülései szerint a szocialisták körében egy olyan javaslat körvonalazódik, amely szerint az EP-választáson egy független párt égisze alatt jönne létre az eddig példa nélküli összellenzéki együttműködés.
 
Forrásunk arról tájékoztatott, hogy a közös listát egy ismert, pártokhoz szorosan nem kötődő közéleti személyiség vezetné. Informátorunk konkrét nevet egyelőre nem kívánt említeni. A listán szereplő jelöltek sorrendje lényegében a jelenlegi közvélemény-kutatási erőviszonyokat tükrözné, vagyis a Jobbikot követné az MSZP, amely után a DK jönne.

A többi helyet paritásos alapon osztanák el. A lap értesülé­sei szerint ellenzéki berkekben maximum 12-13 mandátumra számítanak. Az előzetes elképzelések alapján a csütörtökit követné egy pénteki egyeztetés is, amely után az MSZP elnöksége is összeülne.
 
Az értesülésüt megerősíti az MSZP elnöke Népszavának adott interjúja is.

– Most az együttműködési elvárás megerősödött, már nem elég szavak szintjén együtt mozdulni, az emberek tetteket akarnak. Az, hogy 2019-ben két választás lesz, lehetőséget teremt a tevőleges együttműködésre – ami lehetőséget ad arra, hogy a demokratikus ellenzék üzenetértékű eredményt érjen el az EP-választáson, az önkormányzati választáson pedig komoly fordulatot – mondta Tóth Bertalan.
 
Bár a pártelnök állítása szerint nem akarja erőltetni a közös listát, kifejtette: az együttműködés alfájának az MSZP kezdeményezését tekinti, miszerint az ellenzéki pártok közösen mozgósítanak az EP-választásra, „együtt rázzák fel azt a több mint két és fél millió szavazót, aki az ellenzéki pártokra voksolt tavasszal”. – Az ómegája pedig a közös lista lehetne – tette egyértelművé Tóth Bertalan, aki szerint „semmi nem folytatódhat úgy, ahogy eddig”.

Az eddig példa nélküli közös ellenzéki EP-listával egyetlen ellenpólus jöhetne létre a kormánypártokkal szemben, és a kisebb ellenzéki pártokra leadott szavazatok sem vesznének el, ami önálló indulás esetén szinte biztosra vehető.
 
A közös listát vezető közéleti személyiség kilétéről egyelőre nem tudni biztosat. Amennyiben a Jobbik nélkül, a balliberális oldalra korlátozódik az összefogás, képbe kerülhetnek olyan visszatérő nevek, mint Balázs Péter volt uniós biztos, illetve Bajnai Gordon egykori miniszterelnök.
 
A Jobbik ugyanis egyelőre elutasítónak bizonyul, tegnap rossz felvetésnek nevezte az összellenzéki összefogást az európai parlamenti választásokra, mondván, az egy tisztán pártlistás szavazás.
 
A párt közleménye szerint egy széles körű ellenzéki EP-lista „bohózattá válna”, hamar széthullana és csak zavart keltene, emellett csak a Fidesz érdekeit és propagandáját szolgálná.

A Jobbik „szociális néppártként” nem léphet választási szövetségre Gyurcsány Ferenccel, de olyan politikai erőkkel sem, akik szerint a magyar férfiak nem érdemlik meg negyven év keményen ledolgozott év után a nyugdíjat vagy akik elutasítják a magyar bérek euró­pai szintű felzárkóztatását, a béruniót – olvasható a párt közleményé­ben.
 
Varga-Damm Andrea tegnap úgy fogalmazott, hogy a Jobbik nem kapcsolódik közös listához, közös üzeneteket azonban meg kell fogalmaznia az ellenzéknek, a többi között azért, hogy minél több embert bírjon részvételre a választáson.
 
A párt ország­gyűlési képviselője kijelentette azt is: az ország olyan nehéz helyzetben van, hogy ügyek mentén azzal kell együttműködni, aki rendelkezésre áll, ugyanakkor mindent elkövetnek annak érdekében, hogy Gyurcsány Ferenc ne legyen semmilyen kampány középpontjában. Mindez azért érdekes, mert a Jobbik frakcióvezetője, Gyöngyösi Márton a napokban arról beszélt egy interjúban, hogy „nem csak Gyurcsány Ferenccel, az ördög öreganyjával is” készek összefogni a kormány ellenében.

Közös lista esetén korábbi döntésének felülvizsgálatára kényszerülne a DK, amely tavaly augusztusban közölte lapunkkal, hogy önállóan indulnak az EP-választáson. Gréczy Zsolt, a párt országgyűlési képviselője döntésüket ekkor azzal magyarázta, hogy az áprilisi voksolással szemben az EP-választáson egyéni jelöltekre nem, csupán pártlistákra lehet szavazni, külön indulva pedig több mandátum szerezhető, mint egy közös listán.

Gréczy tegnap azt hangoztatta a Jobbikkal való lehetséges együttműködésről, hogy az ellenzék már állt egy közös színpadon, és ezt rendkívül fontosnak tartják. Hozzátette, minden ellenzéki párt érzi, hogy ez a közös megjelenés egybeesik a kormányváltást akarók szándékával.

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ