Cropped landscape
Belföld
Dúró Dóra: A Jobbik a balliberális oldal részévé vált
2019-01-0906:20
A balliberális ellenzék számára már minden mindegy, a politika nekik csak egy értékek nélküli hatalomtechnikai játszma – mondta a Magyar Hírlapnak Dúró Dóra. A Mi Hazánk Mozgalom alelnöke, független képviselő hangsúlyozta, pártjuk a konstruktív ellenzéki politikát tartja helyesnek, amely a magyar emberek érdekét szolgálja.
– Hol tart a Mi Hazánk Mozgalom építkezése, hány tagjuk van jelenleg?

– Az eddigi kétezer jelentkezőt sikerült becsatornáznunk és megtartanunk, de a tagfelvételek és a szervezetalakítások folyamata még tart. Az utóbbi időszakban kis mértékben növekedett is a jelentkezések száma. Nagy jelentőségű változás volt az is, hogy Volner János, Apáti István és Fülöp Erik személyében újabb országgyűlési képviselők csatlakoztak hozzánk. Most, hogy a Jobbik is a balliberális oldal részévé vált, érezhető, hogy tőlük ismét lemorzsolódnak aktivisták, szavazók, illetve olyanok is újra aktívak lesznek, akik csalódottságukban akár ki is szálltak volna a politikából.

– Hogy érti azt, hogy a Jobbik balliberális párt lett? Gyöngyösi Márton szavaira utal, aki egy interjúban azt mondta, „értékrendi alapon meghatározott céljaik” érdekében nem csak Gyurcsány Ferenccel, de az ördög öreganyjával is együttműködnek, ha szükséges?

– Az elmúlt hetek tüntetései fordulópontot jelentenek az ellenzéki politikában, hiszen Gyurcsány Ferenc vezetésével egy egyesült balliberális tömb jött létre, és ennek a Jobbik is része lett. Politikusaik már nem csak ügyek mentén történő, hanem stratégiai együttműködésről beszélnek. Márki-Zay Péter például elárulta, hogy hónapok óta egyeztet az MSZP, a Momentum és a Jobbik vezetőivel, és minden lényeges kérdésben egyetértenek. A párbeszédes Tordai Bence 2019 végéig tartó közös stratégiáról, bajtársiasságról, Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője közös kampányról, Tóth Bertalan, a szocialisták elnöke pedig közös EP-listaállításról beszélt. Gyöngyösi Márton szavai a teljes értékvesztést jelzik. A Jobbik elmúlt másfél évben folytatott tevékenysége az egykori SZDSZ viselkedését idézi, amely először egy harcos antikommunista pártnak mutatta magát, majd a hatalomért összefogott a kommunista utódpárttal, az MSZP-vel. Ez egyébként az egész ellenzékre jellemző, számukra már minden mindegy és a politika nekik csak egy értékek nélküli hatalomtechnikai játszma. Ez egy hibás feltevés, a politikának az értékekről és az emberekről kellene szólnia.

– A Mi Hazánk Mozgalom tervez bármilyen együttműködést más ellenzéki pártokkal?

– Semmiképp sem. Miután a Jobbik és az LMP is feladta korábbi el­veit, miszerint nem működnek együtt a régi pártokkal, a Mi Hazánk maradt az egyetlen, amely sem a Gyurcsány vezette balliberális oldalhoz, sem Orbán Viktor és a Fidesz tömbjéhez nem szeretne tartozni.

– Ezt nem mindenki gondolja így. Az ellenzéki oldal rendszeresen kemény jelzőkkel illeti önöket, amelyek közül talán az „őfelsége ellenzéke” a legfinomabb. Mit gondol erről?

– Számítottunk rá, hogy így lesz, de ennek semmi valóságalapja nincs. Mi konstruktív ellenzékként értékek mentén politizálunk, ezért azok, akik már régen nem értékalapú politikát folytatnak, és ellenzéki magatartásuk kimerül abban, hogy egy trágár jelszó mentén szerveződve a miniszterelnököt becsmérlik, megbélyegeznek minket. Mi azonban továbbra is azt tartjuk helyesnek, hogy támogatjuk azokat a kormányzati intézkedéseket, amelyek a nemzet érdekét szolgálják, amelyek pedig nem, azokat ellenezzük, és valódi megoldási javaslatokat fogalmazunk meg helyettük. Mindezt igazolja, hogy decemberben a Nézőpont és a Závecz Research felmérései alapján is nőtt a Mi Hazánk Mozgalom népszerűsége. Ezek a felmérések azonban még a túlóratörvény bevezetése miatt kirobbant tüntetések előtt készültek, ami azért fontos, mert az ellenzék ezeken tanúsított magatartása biztosan további szavazókat fog hozni nekünk is.

– Eszerint kontraproduktívnak tartja az ellenzék „fetrengő politikáját”. Miért gondolja, hogy ez növeli a népszerűségüket?

– Szerintünk – de ezt fogalmazta meg például Schiffer András is – egy országgyűlési képviselőnek minden esetben, pláne nyilvános rendezvényeken meg kell őriznie a méltóságát. Ez a tüntetések élére álló ellenzékieknek nem sikerült. Lehet botránypolitizálást folytatni és balhézni, de aki ezt teszi, nem egy komoly politikai erő benyomását fogja kelteni. Kevésbé érdekes, hogy ez a viselkedés méltatlan és rájuk nézve kontraproduktív, a lényegesebb az, hogy ezzel egyetlen magyar ember javát sem szolgálják. Mi is elutasítjuk a túlóratörvényt, de saját akciókkal, kulturált módon tiltakoztunk ellene az utcán és a parlamentben is. A Mi Hazánk a magyar kis- és középvállalkozások innovációjára és a tisztességes bérért, biztonságos körülmények között dolgozó munkavállalókra építené a magyar gazdaságot.

– Indulnak az európai parlamenti választáson?

– Igen, jelenleg az elnökség tárgyal az EP-listánkról. Új pártként számunkra egy mandátum megszerzése is komoly teljesítmény lenne, ugyanakkor az önálló és értékalapú politikánk irányában mutatkozó társadalmi igényt, szervezettségünket és tagjaink lelkesedését látva legalább ezt reálisnak tartom.

– Hogy állnak az önkormányzati választásra való felkészüléssel? Mennyi jelöltet tudnak indítani?

– Az építkezésünk még folyamatban van, ezért pontos számokat egyelőre nem tudok mondani. Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy a pártszakadás után tíz volt jobbikos polgármester is átjött hozzánk. Mindenképp szeretnénk, ha ők újráznának, ezért ehhez kiemelt támogatást fogunk adni, de minél több helyen szeretnénk jelölteket indítani.

Pálfy Dániel Ábel
Magyar Hírlap

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ